5 kerstwaarden om met je kinderen bij stil te staan
Op 25 en 26 december is het Kerstmis. De een viert dan de geboorte van Jezus, voor de ander gaat het meer om samenzijn met familie. Hoe of waarom je het ook viert, uiteindelijk delen we met Kerst allemaal dezelfde waarden. We nemen er even vijf met je door om samen met jouw kleintjes bij stil te staan!
Samenzijn is het belangrijkste
Populaire gebruiken met Kerstmis zijn het versieren van de kerstboom, maaltijden delen met geliefden en het geven van cadeautjes. Hoewel de Kerstman dus zeker niet mag ontbreken, is het vooral zaak om als familie een eenheid te vormen. Ongeacht welke geschillen er ook zijn, met Kerst is het tijd om bij elkaar te komen! Kinderen bekijken de wereld heel anders. We kunnen dan ook nog veel van hen leren. Vraag ze eens voor wie zij een uitnodiging of kerstkaartje willen tekenen of schrijven, en waarom. Misschien leer jij zo ook wel heel anders naar diegene te kijken!
Waar zijn jullie dankbaar voor?
In plaats van te kijken wat er allemaal mist, kun je samen met jouw kind in de kerstgedachte eens stil staan bij wat jullie allemaal wel hebben. Een dak boven jullie hoofd, familie om van te houden of vrienden waar je steun in vindt. Wat het ook is, probeer te kijken waar jullie dankbaar voor zijn. Waarschijnlijk maakt dit mooie herinneringen en positieve emoties los. Vraag je kind wat hem of haar gelukkig maakt, bijvoorbeeld door er een tekening van te maken, en deel in dit geluk!
Medeleven kun je leren
Ondanks een hart van goud kunnen kinderen op jonge leeftijd nog moeite hebben om inlevingsvermogen te tonen. Gelukkig is dit dan ook te leren! Wil een kind zich in kunnen leven in een ander, dan moet hij of zij onderscheid kunnen maken tussen zichzelf en de ander. Er zijn een aantal manieren om je kleine hierbij stil te laten staan. Vraag bijvoorbeeld naar situaties met die ‘o zo strenge leerkracht op school’. Vervolgens vraag je door naar hoe hij of zij zich hierover voelt en of hij of zij zijn of haar emoties kan verwoorden. Als dit een beetje lukt kun je er ook een spelletje van maken door de rollen om te draaien. Hoe zou de ander zich nu voelen? Vergeet je kind niet te belonen met een complimentje wanneer hij of zij lief is voor een ander.
Zo draag je bij met vrijgevigheid
Naar het voorbeeld van de man met baard kunnen we allemaal wel iets leren over vrijgevigheid. Dit hoeft niet alleen in de vorm van cadeautjes voor familie te zijn. Denk ook eens aan de mensen die het wat minder hebben. Kinderen oordelen vaak niet, maar willen wel helpen. Als je kind op een bepaalde leeftijd - bijv. 10 jaar - is waarop hij of zij meer van de wereld meekrijgt, kun je vragen naar wat hij of zij belangrijk dan wel leuk vindt en doneren aan een aansluitend goed doel. Het kan ook mooi zijn om samen door het speelgoed van je kind te gaan om te kijken wat bijvoorbeeld aan een vriend, een klasgenootje of de kringloopwinkel kan worden gegeven. Lopen jullie door de stad? Laat je kind dan een extra centje in de opgehouden hand van een dakloze stoppen.
Heb altijd respect voor elkaar
Uiteindelijk gaat het erom dat wij hier op aarde in liefde, vrede en met respect voor elkaar leven. Probeer je kind te helpen om naar gelijkenissen in plaats van verschillen te kijken. Respect houdt in dat je de ander accepteert zoals diegene is. Zelfs als die persoon anders is of denkt dan jij. Je hoeft het ook niet altijd met de ander eens te zijn. Leer je kind wanneer een situatie zich voordoet dat het niet helpt om te schreeuwen, schelden of boos te worden. Bijvoorbeeld wanneer je kleine zijn zin niet krijgt door de consequenties te benoemen. Vraag wat hij of zij nodig heeft en leg uit waarom je kind niet krijgt wat het wilt. Doe dit rustig en benoem zelf ook altijd waarom je iets vervelend vindt of waarom iets je pijn doet.