Jeugdgezondheidszorg

Als je kind vier jaar wordt, gaat het naar de basisschool. Op de basisschool is er meestal nog twee keer contact met de jeugdgezondheidszorg (JGZ). Daarnaast kun je als ouder altijd terecht bij de jeugdgezondheidszorg met al je vragen en zorgen over je kind.

Jeugdgezondheidszorg

Afspraken met de jeugdgezondheidszorg

Meestal is er twee keer contact met de jeugdgezondheidszorg in de basisschool-periode. Bijvoorbeeld in groep 2 en in groep 6 of 7. Het wisselt per gemeente waar de jeugdgezondheidszorg je voor kan uitnodigen. Het kan een uitgebreid gezondheidsonderzoek zijn. Dat is een afspraak op school of bij de JGZ-organisatie waarin naar de groei, het gehoor, de motoriek en de ogen wordt gekeken. Maar ook naar de taal- en de sociaal-emotionele ontwikkeling. Jullie bespreken dan hoe het met je kind gaat, op school, met vriendjes en thuis. Het kan ook zijn dat je een vragenlijst krijgt over je kind. Soms wordt er daarnaast ook een ogentest gedaan en/of een meting van lengte en gewicht. Op basis van wat eruit komt, kan het zijn dat een jeugdarts of jeugdverpleegkundige contact met je opneemt. Ook kan je kind vaccinaties krijgen bij de jeugdgezondheidszorg.

Ontwikkeling van jouw kind

Tijdens afspraken met de jeugdgezondheidszorg wordt samen met jou naar de ontwikkeling van je kind gekeken. Bijvoorbeeld naar:
  • Groei en lichamelijke ontwikkeling
  • Sociaal-emotionele ontwikkeling
  • Fijne en grove motoriek
  • Gehoor en ogen
  • Spraak- en taalontwikkeling.
De jeugdarts en jeugdverpleegkundige weet alles van de normale ontwikkeling van een kind. Zij kunnen goed met je meedenken en tips geven over wat jouw kind nodig heeft. Je kunt er al je vragen stellen over bijvoorbeeld gedrag, opvoeding, pesten en bedplassen.

Met zorgen en vragen naar de jeugdgezondheidszorg

Heb je zorgen over je kind? Denk je dat je kind zich niet goed ontwikkelt of niet lekker in z’n vel zit? Weet je je geen raad met zijn of haar gedrag? Maak dan een afspraak bij de jeugdgezondheidszorg. Je kunt ook vragen om een onderzoek. De JGZ weet hoe je kind zich tot dan toe ontwikkelde en dat is handig als je iets wilt bespreken. Het wisselt per gemeente bij welke organisatie de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) zit: vaak is dit een GGD of een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Soms zit het bij een wijkteam. Als je niet weet onder welke JGZ-organisatie je kind valt, kun je googlen op op naam van jouw woonplaats en 'jeugdgezondheidszorg'.

Vind informatie en tips bij GroeiGids

Als je meer wilt weten over de ontwikkeling, gezondheid en opvoeding van je kind, kun je bij GroeiGids terecht. Op deze website vind je informatie per leeftijd. Veel ouders gebruiken de GroeiGids app. Hierin staat dezelfde betrouwbare informatie als op deze website. Je ontvangt ook handige berichten met tips op een bepaalde leeftijd van je kind, zodat je weet wat er dan kan gaan spelen. Je kunt er zelf de groei en ontwikkeling van je kind bijhouden en een album maken van alle bijzondere momenten. Leuk voor later!

Stel je vraag bij de Ouderchat

Heb je een vraag over opvoeden of opgroeien en vind je je antwoord niet hier op de site? Je kunt bij de GroeiGids ouderchat eenvoudig en anoniem vragen stellen over je kind van 0-12 jaar. Elke dag zit een team van jeugdverpleegkundigen klaar om met ouders in gesprek te gaan. De GroeiGids ouderchat is open op ma-vrij van 8.30-17.00 u. en op ma-di en do tot 20.30 u. (Let op! De chatters kunnen niet in het dossier van je kind kijken en helaas geen afspraken maken of verzetten.)