Spelen en speeltips

Op de basisschool gaat er een hele nieuwe wereld open voor je kind. Hier kunnen kinderen dingen maken en hun grenzen verleggen, en leren ze omgaan met andere kinderen. Bijvoorbeeld door wedstrijdjes te doen of dingen te bouwen. Al deze onderdelen komen ook tijdens het spelen aan bod. Dat is goed voor de ontwikkeling van je kind.

Spelen en speeltips

Fantasie en avontuur

Als ouder kun je je kind stimuleren om zijn fantasie te gebruiken en avontuurlijk te spelen. Dit kun je doen op verschillende manieren:
  • De meeste kinderen vinden het leuk om fantasiespelletjes te spelen. Ook een rollenspel en 'doen alsof' is interessant. Fantasiespel kan alleen, met poppen, auto's of knuffels, maar natuurlijk ook met leeftijdgenoten. Het is goed om kinderen vrij te laten spelen. Verbeter je kind niet als het iets verzint dat in de gewone wereld niet klopt. Luister eens op de achtergrond mee. Als je kind in zichzelf praat is dit niet raar, maar juist goed om taal en sociale vaardigheden te oefenen.
  • Vooral als je kind alleen of met speelgoed fantasiespel doet, kun je vaak aan zijn rollenspel horen wat je kind bezighoudt. Misschien probeert je kind met poppen iets uit wat het in het echte leven nog niet durft. Bijvoorbeeld de leiding nemen bij een spel. Het kan ook dat je kind iets wat is gebeurd naspeelt. Op die manier verwerkt het de gebeurtenis, door er misschien wel een andere afloop aan te geven.
  • Dingen bouwen vindt je kind waarschijnlijk ook leuk. Daarmee kan het avonturen beleven en nieuwe dingen leren. Geef je kind bijvoorbeeld wat lappen om een tent mee te bouwen of misschien wordt het wel een schip. Ook speelgoed waar je kind zelf dingen mee kan maken dagen de fantasie uit. Van blokken tot strijkkralen, van wc-rollen tot restjes wol, allemaal prima. Je kind bepaalt zelf wat het met de materialen doet. Kijk niet vreemd op als een blokje opeens een auto of zelfs een persoon wordt tijdens het spelen. De mogelijkheden zijn heel erg groot.
  • Soms heeft avontuurlijk spelen risico's. Denk aan klimmen in bomen of een riddergevecht met takken. Je kind kan zich bezeren. Toch is uitdagend spelen goed voor de gezondheid, sociale vaardigheden en het zelfvertrouwen van je kind. Kijk naar wat je kind leuk vindt en wat het al kan. De meeste kinderen kunnen gevaar best goed inschatten en weten wat ze al kunnen.

Speelgoed

  • Als je speelgoed koopt, kijk dan goed hoe ermee gespeeld kan worden. Met sommige dingen, vooral speelgoed op batterijen, kan je kind maar één ding doen. Daar is het dan snel op uitgekeken. Het is leuker en uitdagender als je kind zelf kan bedenken wat het met het speelgoed allemaal kan doen.
  • Ook met spullen die in huis zijn kun je spelen. Denk aan winkeltje met lege bakjes of een riddergevecht met pollepels bijvoorbeeld.

De Speelotheek

Bij een speelotheek kun je speelgoed lenen voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Dit kan variëren van speelgoed voor buiten, materialen voor fantasiespel zoals een winkeltje of keuken, tot bordspelen en muziekinstrumenten. Ook worden er vaak spellen uitgeleend die de motorische en verstandelijke ontwikkeling van je kind stimuleren. De medewerkers van de speelotheek kunnen je helpen kiezen welk speelgoed voor jouw kind nu leuk en/of leerzaam is. Zo leen je speelgoed dat aansluit bij de ontwikkeling van je kind. Speelgoed dat er bijzonder uitziet of dat automatisch iets kan is vaak heel aantrekkelijk voor kinderen, maar je kind is er meestal snel mee uitgespeeld. Als je dit speelgoed bij de speelotheek kunt lenen, is dat een goede oplossing. Je kind is blij en jij kunt zien of het je kind misschien toch langere tijd kan boeien. Speelgoed lenen is duurzaam. Je kind kan een paar weken thuis met het geleende speelgoed spelen. Als je kind er weer op is uitgekeken, breng je het terug om iets nieuws te lenen. Zo heb je voor niet te veel geld altijd passend speelgoed in huis, een duurzame oplossing. Vindt je kind iets heel erg leuk, kun je het altijd nog kopen. Er zijn speelotheken waar je een jaarlijks bedrag betaalt en dan een afgesproken aantal spullen kunt lenen. Bij andere is het lidmaatschap goedkoper, maar betaal je leenkosten voor ieder stuk speelgoed. Informeer hoe het bij de speelotheek in jullie buurt geregeld is. Er zijn gemeenten waar je deze kosten (deels) vergoed krijgt als je het geld hiervoor moeilijk kunt missen. Kijk op Speelotheken.nl voor een speelotheek bij jou in de buurt.

Bewegen is belangrijk

Kinderen vinden het heerlijk om te bewegen! Stilzitten moeten ze leren, bewegen niet. Wist je dat kinderen onder de 18 jaar minimaal iedere dag 60 minuten moeten bewegen? Voldoende bewegen is belangrijk voor hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Computerspelletjes (ook op de smartphone of tablet), of tv-kijken kan voor je kind ontspannend en boeiend zijn. En zelfs ook leerzaam en sociaal, vooral als je het samen doet. Even facetimen met oma, een filmpje bekijken van een neefje of foto's van toen papa en mama klein waren. Buiten schooltijd is twee uur schermtijd voor je kind het aanbevolen maximum. Thuis lezen zorgt ervoor dat je kind beter gaat lezen, maar is ook leuk. Je kind kan genieten van een verhaal of er troost uit halen. Hij kan leren over iets dat hem interesseert. Maar ook lezen is een zittende activiteit en kun je beter afwisselen met wat meer lichamelijke beweging. Kinderen bewegen eigenlijk steeds minder. Daarnaast is het aantal kinderen met overgewicht de afgelopen 25 jaar meer dan verdubbeld. Bewegen is goed voor de gezondheid en de totale ontwikkeling van je kind. Het hoeft niet moeilijk te zijn om kinderen dagelijks meer te laten bewegen.
  • Je kunt je kind dagelijks buiten laten spelen. Dat kwartiertje tijdens schooltijd is niet genoeg.
  • Samen naar school fietsen of naar de winkel wandelen zorgt ongemerkt voor beweging. Bovendien kun je die tijd gebruiken om te praten over wat je kind bezighoudt.
  • Dansen is een prima manier van bewegen. Doe het samen op de favoriete muziek van je kind of van jezelf. Dansfilmpjes voor kinderen op internet zijn heel geliefd. Speel ze af op een groot scherm zoals de tv, dan kunnen jullie lekker meedoen.
  • Juist dagelijks die kleine stapjes zetten om meer te bewegen, daar draait het om!