Gewicht

De meeste baby's die geboren worden na een normale zwangerschapsduur van negen maanden wegen tussen de 2500 en 4500 gram. Het gemiddelde daarvan is 3500 gram.

Gewicht

Kleine baby's

Een gewicht van 2500 gram of minder is laag, 1500 gram is zeer laag. Bij de volgende situaties kan het geboortegewicht van een baby te laag zijn:
  • bij meerlingen;
  • bij stress tijdens de zwangerschap;
  • bij vroeggeboorte;
  • wanneer de moeder ondervoed is;
  • wanneer de moeder verdovende of verslavende middelen gebruikt, zoals alcohol, drugs en nicotine.

Gevolgen van een laag geboortegewicht voor de gezondheid

Een laag geboortegewicht kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van een kind. Er is een groter risico op zuurstoftekort tijdens de geboorte en er is kans op een te laag suikergehalte in het bloed waardoor hersenschade kan ontstaan. Baby's met een laag geboortegewicht hebben daarom veel zorg nodig en worden meestal in een couveuse gelegd om ze warm te houden.

Grote baby's

Baby's die zwaarder zijn dan het gemiddelde van 3500 gram hebben een hoog geboortegewicht. In de meeste gevallen komt dit doordat de ouders ook groot zijn, maar in sommige gevallen is diabetes bij de moeder de oorzaak van een te hoog geboortegewicht. Het kan hierbij gaan om diabetes type 1 en 2, of zwangerschapsdiabetes.

Gewichtsverlies na de geboorte

Het is normaal dat een baby in de eerste week na de geboorte gewicht verliest, maar baby's mogen niet meer dan tien procent van hun lichaamsgewicht verliezen. Dit kan hun gezondheid in gevaar brengen.

Groeien

Na een week is je kind terug op het geboortegewicht. Vervolgens neemt het gewicht in de eerste vier maanden toe met ongeveer 100 tot 250 gram per week. Bij de Jeugdgezondheidszorg wordt bijgehouden hoeveel je kind weegt en wordt de groei gemeten.

Handige apps

  • GroeiGids app - Met de app van de GroeiGids kun je als (aanstaande) ouder de groei en ontwikkeling van je kind(eren) bijhouden.
  • Zwangerschap - Met de app van het Voedingscentrum kun je de groei en ontwikkeling van je kind in je buik en de eerste jaren daarna volgen.