Door verder te klikken accepteert u cookies. Functionele en analytische cookies worden anoniem verzameld en gebruikt om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van deze website.
Meer informatie.
Peuters willen steeds meer zelf ontdekken, zelf doen en zelf kiezen. Daar is zelfvertrouwen voor nodig. Hoe help je je kind een goed gevoel te krijgen over zichzelf?
Invloed van ouders op zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen helpt peuters nieuwe dingen te leren, actiever en zelfstandiger te worden en door te zetten.
Voor peuters is het heel belangrijk wat hun ouders zeggen. Dus heb je invloed op het zelfvertrouwen van je kind. Hoe help je je kind?
Hoe geef je je peuter meer zelfvertrouwen?
Positief reageren
We vinden het soms heel gewoon dat kinderen bijvoorbeeld hun bord leegeten, lief alleen spelen of lang aan tafel zitten, maar eigenlijk is dat voor een peuter heel knap! Zeg er vaak iets positiefs over. Kinderen leren door te horen en te merken wat er goed gaat. Ze voelen zich er beter door.
Je kunt positief reageren met een knuffel, een aai over de bol of een compliment. Vertel wat je goed vindt en waarom. Reageer meteen op positief gedrag, niet pas na een tijdje.
Het gaat om ‘je best doen’
Kinderen leren door uit te proberen. Geef je kind de kans om te ontdekken. Van ervaringen leer je. Geef vooral complimenten als je kind zijn of haar best doet. Beloon juist ook een poging die niet gelukt is. Zeg bijvoorbeeld: ‘Jij hebt goed geprobeerd om zelf je rits vast te maken.’ Daarmee stimuleer je het zelfvertrouwen om het nog eens te proberen.
Verwacht niet te veel
Verwacht niet te veel van je kind. Een peuter weet nog niet goed wat wel mag en wat niet mag. Als ouder let je soms teveel op wat er fout gaat. Maar het is juist belangrijk om te letten op wat je kind goed doet, of probeert. En je kind dat te laten weten.
Zelf kiezen
Laat je kind eens zelf kiezen. Vraag bijvoorbeeld: 'Wil je je witte of blauwe schoenen aan?' Zo krijgt je peuter het gevoel meer controle te hebben.
Interesse
Laat je kind merken dat je interesse in hem of haar hebt. Vraag door als het zich ergens druk over maakt. Met een iets oudere peuter kun je voor het naar bed gaan een gesprekje voeren over de dag. Praat met je kind over leuke en minder leuke dingen die zijn gebeurd. En over de volgende dag.
Gevoelens benoemen
Is je kind ergens emotioneel over? Geef woorden aan zijn of haar gevoelens, dan voelt je kind zich erkend en begrepen.
In dit filmpje geeft Fiona tips om je kind weerbaar te maken: