Horen

Horen lijkt zo gewoon, maar het gehoor is ook kwetsbaar. Harde geluiden, zoals harde muziek, kunnen het gehoor voorgoed beschadigen. Heeft je kind dus eenmaal last van gehoorschade, dan gaat dat nooit meer over. Kinderen die niet goed kunnen horen, hebben vaak ook moeite met praten en met het leren van taal (en met leren lezen en schrijven). Niet goed kunnen horen en praten maakt het ook moeilijker om met anderen om te gaan.

Horen

Hoe weet je of je kind niet goed hoort?

Om te ontdekken of je kind je niet goed hoort, kun je hierop letten:
  • Soms luistert je kind niet, omdat hij of zij druk bezig is. Je kind vergeet dan alles om zich heen. Zeg eens iets waarvan je zeker weet dat je kind er wel naar wil luisteren. Vraag bijvoorbeeld: wil je een spelletje doen?
  • Let op of je kind je hoort als je iets fluistert.
  • Ga achter je kind staan, zeg iets en kijk of er een reactie komt.
  • Is je kind erg verkouden of heeft hij of zij oorontsteking? Dan kan je kind tijdelijk wat minder goed horen.
  • Als je kind vaak dromerig of met de gedachten ergens anders is, lijkt het soms of je kind je niet hoort. Dan kun je het best even naar je kind toe lopen. Raak  hem of haar aan en kijk je kind recht aan als je iets wilt zeggen.

Wat kun je doen als je kind niet goed hoort?

  • Laat een gehoortest doen bij de Jeugdgezondheidszorg. De jeugdarts kan ook inschatten wat het voor je kind betekent op school. Als de jeugdarts het nodig vindt, kan hij of zij je kind doorverwijzen naar de huisarts, kno-arts (keel-, neus- en oorarts) of een audiologisch centrum. Daar kan het gehoor van je kind uitgebreid worden getest.
  • Zorg ervoor dat er niet te veel lawaai in huis is als je tegen je kind praat. Zet de radio of televisie zacht of uit. Voor een kind dat niet goed hoort, is het anders nog lastiger om je te verstaan.
  • Op Thuisarts.nl lees je meer informatie als je denkt dat je kind slecht hoort.

Gehoorschade voorkomen

Luistert jouw kind graag naar muziek? Met een paar tips zorg je ervoor dat dit veilig voor de oren is.
  • Kies een veilige muziekspeler. Een veilige muziekspeler voldoet aan de Europese norm. Daarin is geregeld dat er standaard een volumebegrenzer van 85 decibel (dB) is ingeschakeld. Zorg ervoor dat deze begrenzer altijd ingeschakeld blijft.
  • Als je kind muziek luistert via zijn telefoon, is het verstandig om ook daar de volumebegrenzer op in te stellen. Hoe je dit doet, lees je op Kinderveiligheid.nl.
  • Kies een veilige koptelefoon. Een goede koptelefoon of oortjes sluiten de oren af voor geluid in de omgeving. Een 'over-ear'-koptelefoon zit helemaal over het oor heen en niet zo dicht op het trommelvlies. Met de functie noise cancelling heeft je kind helemaal geen last van geluiden om zich heen. Dan hoeft het volume nooit te hard. 'In-ear'- oortjes zitten juist wel dicht op het trommelvlies. Let daarbij extra op dat de muziek niet te hard gezet wordt.
  • Klaagt je kind wel eens over het horen van een piep of ruis na het luisteren? Dat kan een teken zijn dat het gehoor al een kleine beschadiging heeft. Als de piep vaker voorkomt of een aantal dagen duurt, ga dan naar de huisarts.
  • Gaat jouw kind naar (school)feestjes of festivals waar versterkte muziek wordt gedraaid? Geef dan een setje oordoppen met muziekfilter mee. Dankzij de filter blijft de muziek goed klinken en verstaat je kind zijn vrienden ook nog goed. Nog een tip is om niet te dicht bij de geluidsboxen te staan.

Online hoortesten

In samenwerking met het LUMC en Amsterdam UMC - locatie AMC, heeft VeiligheidNL een online hoortest voor kinderen ontwikkeld. Je kind kan ook zelf online testen hoe goed hij of zij hoort met de Kinderhoortest (6-12 jaar) of de Oorcheck (vanaf 12 jaar). Deze test meet hoe goed je kind spraak kan verstaan bij ruis ('rumoer' en verschillen in tonen kan horen. De test is niet gevoelig voor middenoorproblemen, zoals bijvoorbeeld gehoorverlies door een middenoorontsteking. Testen of je kind veilig naar zijn of haar muziekspeler luistert en veilig uitgaat, kan met de Muziekspeler-check en de de Check-out. Op KinderveiligheidNL.nl lees je meer over het voorkomen van gehoorschade en veilige muziekspelers, veilige koptelefoons en oordoppen.