Hoofdluis

Hoofdluis verspreidt zich heel snel, vooral onder kinderen. Dat komt doordat kinderen veel met elkaar spelen. Het maakt niet uit hoe schoon je kind is, elk kind kan hoofdluis krijgen. Vaak controleren is belangrijk. Als je luizen ontdekt op het hoofd van je kind, hoe krijg je ze dan weg? Hoe kun je het beste kammen?

Hoofdluis

Steeds meer hoofdluis

Het aantal luizen groeit snel. Dat komt omdat ze wel 250 eitjes (dit noemen we neten) in een maand leggen. Daarom is het belangrijk om snel iets te doen. Anders gaat de hoofdluis niet weg en blijven kinderen elkaar besmetten.

Hoe krijg je de luizen weg?

Als je kind hoofdluis heeft, kam dan twee weken lang iedere dag het haar van je kind met een netenkam. Houd dit echt twee weken vol, ook als je geen luizen meer ziet. Lees op Thuisarts.nl. hoe je het best kunt kammen of kijk dit filmpje:
Je kunt naast het kammen ook een antihoofdluismiddel gebruiken, maar dat hoeft niet. Kammen is genoeg. Het is wel belangrijk om jezelf en anderen in het gezin op luizen te controleren. Anders kun je elkaar blijven besmetten.

Spullen wassen of in de vriezer hoeft niet

Vroeger was het advies om alles op 60 graden te wassen wat je kind de laatste 48 uur had gebruikt, bijvoorbeeld beddengoed, jas, kleding, sjaal, muts, en knuffels. Of dingen in de vriezer te leggen. Dat is niet nodig. Ook hoef je jassen en tassen niet in een plastic tas aan de kapstok op te hangen op school, de kinderopvang of bij een club. Luizen voelen zich fijn op een warme huid met haren: ergens anders gaan ze snel dood. De luizen weghalen door twee weken iedere dag te kammen met een netenkam is genoeg.

Tips om (meer) hoofdluis te voorkomen

  • Controleer regelmatig het haar van je kind en van jezelf. Vooral als je kind na een vakantie weer naar school is gegaan. Vaak geven luizen jeuk, maar niet altijd. Daarom merk je niet altijd dat je luizen hebt.
  • Vertel het op de kinderopvang, de school, clubs als je kind luizen heeft. Vertel het ook aan ouders van kinderen met wie jouw kind gespeeld heeft. Dan kunnen zij ook controleren.
  • Kammen en borstels kun je ontsmetten, uitkoken of weggooien.
  • Leen geen kammen, borstels, mutsen of hoofddoekjes uit.
Uit onderzoek blijkt dat kinderen die gel of haarlak gebruiken iets minder vaak hoofdluis hebben dan kinderen die geen gel of haarlak gebruiken. Ook blijkt dat hoofdluis op de middelbare school bijna net zo vaak voorkomt als op de basisschool.