Nagelbijten
Nagelbijten is een gewoonte die meestal ontstaat tussen het derde en tiende jaar. Veel volwassenen bijten nog steeds op hun nagels. Meestal is nagelbijten onschuldig, maar het kan ook leiden tot (blijvende) schade aan de nagelriemen of de huid rondom de nagels, met infecties tot gevolg.
Oorzaken
De één bijt om van een stukje nagel af te komen, de ander bijt dwangmatig en veelal onbewust. Echte oorzaken voor nagelbijten zijn niet bekend, maar het wordt vaak gezien bij:- behoefte aan afleiding;
- zoeken naar een vorm van ontspanning;
- nadoen van ouders, broertjes of zusjes.
Hoe kan je kind stoppen met nagelbijten?
Als nagelbijten een gewoonte is geworden, is daar vaak moeilijk af te komen. Verbieden of boos worden maakt het meestal alleen maar erger.- Kijk samen met je kind onder welke omstandigheden het bijt.
- Als er spanningen zijn kun je daar misschien iets aan doen.
- Bij verveling of gedachteloos knabbelen helpt het soms om iets anders te doen, bijvoorbeeld in een stressballetje knijpen of bijten op een stukje (zoet)hout of een tandenstoker.
- Soms werkt afleiding of een beloning: samen iets leuks doen of een sticker voor elke dag niet bijten.
- Bij oudere kinderen kun je samen met je kind bekijken wat voor je kind zelf een goede motivatie is om niet meer te willen bijten. Bijvoorbeeld leuke nagellak of geen zere vingers meer of gitaarles. Help je kind om dat doel te bereiken.