Tienerzwangerschap

Het kan gebeuren dat je puberdochter of het vriendinnetje van je zoon zwanger raakt. In de meeste gevallen is een tienerzwangerschap onbedoeld. Je kind is nog jong en zit misschien ook nog op school. Nu al een kind krijgen en opvoeden kan moeilijk worden. Daarom is het goed om samen de mogelijkheden te bespreken.

Tienerzwangerschap

Zwangerschapstest

Vermoedt je dochter dat ze zwanger is of denkt je zoon dat hij misschien een meisje zwanger heeft gemaakt? Zorg dan dat zij een zwangerschapstest kan doen. Eventueel twee keer om zeker te zijn van de uitslag.

Zwanger, wat nu?

Hoe moeilijk het ook is en wat er ook allemaal door je heen gaat, je kind heeft je steun nodig. Hij of zij weet misschien zelf nog niet goed wat de mogelijkheden zijn. Daarom kun je je kind het best zo goed mogelijk informeren. Probeer daarbij 'neutraal' te blijven en leg geen druk op de zwangere. Ze zal uiteindelijk een keuze moeten maken waar ze zich zelf goed bij voelt. Zelf opvoeden, afstaan voor pleegzorg, adoptie of abortus. Op FIOM.nl staan alle mogelijkheden uitgelegd. Zij bieden ook hulp.

Jouw hulp bij zelf opvoeden

Je kind kan twijfelen of het het wel aankan om een kind op te voeden. Misschien is de toekomstige moeder of vader nog erg jong. Soms wil de vader niet betrokken zijn en kan het zijn dat de toekomstige moeder er alleen voor staat. Wat de situatie ook is, je kind kan zich heel onzeker voelen. Als ouder kun je je kind vertellen hoe het is om een kind te krijgen en op te voeden. Daarbij is het belangrijk om ook rekening te houden met de eigen situatie: Is de vader wel of niet betrokken? Studeert je kind nog en gaat het lukken om de studie te combineren met het opvoeden van een kind? Het ouderschap komt op een moment dat je kind nog gewend is alle tijd te hebben voor school, sporten, uitgaan en vrienden. Daarom is het goed om je kind voor te bereiden op wat er komt. En al tijdens de zwangerschap goede afspraken te maken. Spreek af hoe en wanneer je helpt bij de zorg en opvoeding van de baby. Als je kind jonger is dan 16, kun je voogd worden. Een voogd is verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging van het geboren kind. Spreek ook af of je bij de bevalling bent of niet. Het is niet verstandig om voor elk wissewasje op te passen. Als je kind meerdere keren per week op stap gaat, ontvlucht het verantwoordelijkheden. Dat is begrijpelijk op die leeftijd, maar toch is het beter dat je kind zelf de zorg voor de baby zo veel mogelijk op zich neemt. Meer informatie over jong moeder worden vindt je kind op FIOM.nl.

Kinderopvang

Je kind kan gebruikmaken van de reguliere kinderopvang en waarschijnlijk ook van kinderopvangtoeslag. Zo blijft het betaalbaar. Als je kind op zichzelf woont, kun je je als grootouder opgeven als gastouder. Hiervoor moet je je officieel aanmelden bij een geregistreerd gastouderbureau. En aan een aantal voorwaarden voldoen. Je moet bijvoorbeeld een EHBO-diploma hebben. Als je gastouder bent, kan je kind ook gebruikmaken van kinderopvangtoeslag. Heb je zelf vragen of zoek je hulp? Dan kun je natuurlijk ook zelf contact opnemen met FIOM.nl.