Praten over alcohol
Alcohol is slecht voor je kind. Het is schadelijk voor de hersenen, die nog in ontwikkeling zijn. Welke afspraken maak je met je kind en hoe praat je met je kind over alcohol? En wat als je kind toch gedronken heeft?
Wat zijn de gevolgen van alcohol voor een kind?
Hersenen blijven doorgroeien tot ongeveer je 25e. Alcohol verstoort de ontwikkeling van de hersenen. Daardoor krijg je problemen met concentratie, geheugen en intelligentie. Al na een avond drinken werkt het geheugen slechter en kan je kind zich moeilijker concentreren. Na een weekend stevig drinken zijn er zeker twee dagen nodig om weer te herstellen. Jongeren die regelmatig drinken, halen slechtere cijfers op school. Ook geeft alcohol schade aan bijvoorbeeld het hart, de lever en de maag. De kans op kanker wordt groter en alcohol maakt ook dik. Je kunt verslaafd raken. En als je jong begint met drinken, is de kans groter dat je later verslaafd raakt aan alcohol. Kinderen die achter elkaar veel drinken kunnen een alcoholvergiftiging krijgen en bewusteloos of in coma raken. Dit noemen we ook wel 'comazuipen'. Dit kan levensgevaarlijk zijn. Bij hoeveel glazen dit gebeurt, kun je niet van tevoren weten. Maar het gebeurt veel sneller bij pubers dan bij volwassenen. Lees meer over de risico's op Alcoholinfo.nl. Of kijk met je kind naar het filmpje 'Waarom is het voor jongeren extra gevaarlijk om alcohol te drinken?' op Helderopvoeden.nl.Hoe groot is de invloed van ouders en vrienden?
Kinderen beginnen eerder met alcohol als hun ouders regelmatig drinken. Ook drinken ze dan vaak meer. Ook klasgenoten, collega's of vrienden die alcohol drinken, zijn een slecht voorbeeld voor je kind. Meer over de invloed van de omgeving en reclame lees je op Helderopvoeden.nl. Het is dus belangrijk dat je het goede voorbeeld geeft. Drink niet te veel en te vaak. Zeker niet als je nog moet autorijden. Als je zelf alcohol drinkt, kun je over je eigen ervaringen vertellen. Leg bijvoorbeeld uit dat stoppen met alcohol veel moeilijker is dan er niet aan beginnen.Welke afspraken maak je met je kind over alcohol?
Je kunt je kind vertellen dat je het niet goed vindt dat je kind niet drinkt voor zijn of haar achttiende (zie ook NIX18). Pubers begrijpen en verwachten dat ouders regels stellen. Uit onderzoek blijkt dat dit ook echt helpt. Sommige ouders kiezen ervoor om hun kind thuis aan alcohol te laten wennen. Ze laten hun kind af en toe een slokje proeven of een glaasje meedrinken. Misschien denk je: ‘Beter thuis als ik er controle op heb, dan buiten de deur.’ Maar als je kind voor de 18e verjaardag thuis mag 'leren drinken', lijkt het of je het toch goed vindt dat je kind alcohol drinkt voor zijn of haar 18e. Een duidelijke regel werkt beter: geen alcohol tot 18 jaar, thuis niet én buitenshuis niet. Kinderen die duidelijke regels krijgen van hun ouders beginnen meestal ook later met alcohol drinken. Regels helpen, ook als jij als ouder wel drinkt. Zie ook dit filmpje over afspraken maken over alcohol:Hoe praat je met je kind over alcohol?
Maar houd het niet bij regels: praat er ook vooral over met je kind en leg uit waarom je bepaalde afspraken wilt maken. Je puber moet snappen waarom je niet moet drinken. Want je wilt ook niet dat je kind stiekem gaat drinken. Je kunt het best al over alcohol beginnen vóórdat je kind alcohol wil proberen. De gemiddelde leeftijd waarop kinderen voor het eerst alcohol drinken is 13 jaar.- Vertel over de gevolgen en risico’s van alcohol drinken. Leg uit dat alcohol extra slecht is als je nog jong bent, omdat je hersenen dan nog in ontwikkeling zijn. Vertel dat je erg ziek kunt worden van te veel drinken. Je kunt zelfs in coma raken.
- Leg uit dat veel alcohol drinken niet stoer is. Dronken worden laat juist zien dat je jezelf niet in de hand hebt. Praat erover met je kind dat je anderen niet hoeft na te doen. Je kind kan groepsdruk voelen om wel mee te drinken. Hoe kun je daarmee omgaan? Oefen met je kind hoe hij of zij kan reageren als je kind alcohol krijgt aangeboden.
- Luister naar je kind. Geef je kind de kans om zelf te vertellen wat hij of zij vindt en misschien al heeft gezien en meegemaakt. Neem je kind serieus.
- Houd je aan de regels die je samen met je kind hebt afgesproken. Spreek ook af wat de gevolgen zijn als je kind zich niet aan de regels houdt.
- Vertel dat je kind altijd bij jou terecht kan. Ook als hij of zij zich een keer niet aan de afspraken heeft gehouden.
- Geef je kind een compliment als hij of zij zich goed aan de regels houdt.
- Lees meer tips op Helderopvoeden.nl.