Vergiftiging
Vooral kinderen van 1 en 2 jaar lopen het risico om iets giftigs binnen te krijgen. Zij ontwikkelen zich razendsnel en kunnen opeens bij plekken, waar ze eerst niet bij konden komen. Vaak gaat het mis met schoonmaakmiddelen, maar ook met medicijnen of giftige planten. Zorg ervoor dat je kind niet deze spullen kan komen. Zet ze het liefst achter slot en grendel. Let bijvoorbeeld ook op waar de vaatwasblokjes staan. Die zijn ook giftig als je kind ze in de mond stopt.
Wat als je kind toch iets giftigs eet of drinkt?
De kenmerken van een vergiftiging zijn heel verschillend. Het ligt eraan wat je kind heeft binnengekregen. Bij vergiftiging kan een kind blaren op de lippen krijgen of plotseling hevige pijn hebben in bijvoorbeeld de buik.Iets giftigs ingeslikt
- Bel altijd direct 112!
- Laat je kind nooit braken en geef geen drinken of Norit, tenzij de 112-medewerker zegt dat dat nodig is. Bij braken kan een bijtende stof voor de tweede keer schade geven aan de slokdarm en de mond. En als een giftige stof in de longen terechtkomt, kan dat een longontsteking veroorzaken.
- De 112-medewerker wil weten welk middel je kind precies binnen heeft gekregen. Houd daarom de verpakking van het middel bij de hand.
- Probeer ook in te schatten hoeveel je kind binnen heeft gekregen en onthoud hoe laat je kind met het middel vergiftigd werd.
Vergiftiging via de huid
- Trek de kleren uit.
- Borstel eventuele poeders van de huid.
- Houd het lichaamsdeel met de verwondingen direct lang onder stromend lauwwarm water (30 minuten).
- Bel in de tussentijd 112.
Iets giftigs ingeademd
- Zorg eerst voor frisse lucht.
- Bel vervolgens 112.