Bijna naar de middelbare school

middelbare school

Heel veel kinderen hebben of zullen deze maand afscheid nemen van hun oude school en starten komend schooljaar op de middelbare school. Dit markeert het begin van een nieuwe periode in hun leven. Als ouder zul je merken dat een kind op de middelbare school ook echt heel anders is dan een kind op het basisonderwijs. Ineens maken ze enorme sprongen naar zelfstandigheid en moet jij weer flink oefenen in het loslaten.

Voor het laatst

Naast alle veranderingen door de coronacrisis, hebben de kinderen in groep 8 dit afgelopen jaar heel veel dingen voor het laatst gedaan. De laatste schoolfoto, de laatste ouderavond, het laatste seizoen op het vertrouwde speelplein en voor het laatst de bekende gezichten van alle juffen en meesters. 

Groep 8 is vaak extra leuk vanwege het schoolkamp en de eindmusical, maar helaas zat dat er voor veel leerlingen dit jaar niet in of in aangepaste vorm.

En nu mag het kleine rugtasje voor fruitbakjes en drinkbekers voorgoed de kast in. Toch een beetje een raar idee en symbolisch voor de start van een nieuwe fase in het leven van je kind.

Klaar voor de start of nog net niet

Ieder kind gaat anders om met afscheid nemen. De een kan niet wachten, is helemaal klaar met de basisschool en zou het liefst morgen al starten op een willekeurige middelbare school. De ander is zich ontzettend bewust van het feit dat ze die vertrouwde plek nu echt gedag moeten zeggen en ze ineens weer onderaan de ladder komen te staan op een plek die ze nu nog groot en vreemd voorkomt.

Rondvragen

Voor zowel een kind als de ouders is het fijn om vast een beetje te weten wat je te wachten staat. Het is helemaal niet gek om eens rond te vragen bij buren of vrienden met oudere kinderen, hoe zij de stap van basis- naar voortgezet onderwijs hebben ervaren. Je zult vaak horen dat de eerste twee weken best even wennen en zoeken waren, maar dat hun kind daarna niks liever meer wilde en snel allerlei nieuwe vrienden maakte.

Terugkijken en vooruitblikken

Help je kind om de stap te maken door samen bewust toe te werken naar de laatste schooldag. Bespreek wat de moeilijkste en de mooiste momenten waren en haal herinneringen op aan de eerste kleuterjaren. Ga daarna ook samen kijken naar de toekomst. Samen de nieuwe boeken bestellen, schriften en geodriehoeken kopen en de route naar de nieuwe school nog één keertje fietsen. De laatste week van de vakantie help je een beetje met het kaften van de boeken en bespreek je meteen hoe vanavond komend schooljaar de week op school en thuis eruit komt te zien. Maak het allemaal niet te zwaar, want behalve spannend is zo’n nieuwe stap ook héél erg leuk.