Hap voor hap naar een gezonde maaltijd

Hap voor hap naar een gezonde maaltijd

In een jaar van moedermelk naar een stevige stamppot. In het begin is het nog makkelijk en drinkt je baby alleen maar melk. Maar al gauw moet je het dieet gaan uitbreiden met nieuwe smaken en structuren. Hoe weet je wanneer je kindje klaar is voor de volgende stap? Of eigenlijk, de volgende hap.
 

De eerste oefenhapjes

Als je baby tussen de 4 en 6 maanden is, kun je, naast de flesvoeding, beginnen met het geven van een paar kleine eerste hapjes: de oefenhapjes. Begin niet eerder en niet later. Je kunt met 4 maanden al starten, maar als je nog enkele weken wilt wachten, is dat ook goed. Kijk vooral of je baby eraan toe is. Maakt hij steeds smakkende geluidjes? Kijkt hij het eten uit je mond? Dan kan het tijd zijn om met de oefenhapjes te beginnen. Iedere baby heeft zijn eigen tempo. Het is belangrijk dat je kind in ieder geval rechtop zit en goed kan slikken. Als je kind 6 maanden is, dan heeft hij ook echt vaste voeding nodig naast borst- of flesvoeding.
 

Wat geef je als oefenhapje?

Geef bijvoorbeeld een lepeltje geprakte groente of fruit. Ook een lepeltje fijngemalen gaar gebakken vlees of gaar gebakken vis is mogelijk. Geef in het begin het liefst eten met een zachte smaak, dan is het verschil met de zoete smaak van borst- of flesvoeding niet zo groot. Geschikt fruit om mee te beginnen voor je baby is banaan, perzik, peer en meloen. Groente met een zachte smaak die geschikt zijn om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen. Gaat het goed? Maak dan ook fruithapjes en groentehapjes met andere soorten.
 

Pasta, aardappel en rijst

Al snel kan je ook hapjes pasta, aardappel of rijst proberen. Maal het in het begin wel goed fijn. Als het goed gaat kun je een maand of twee later ook hapjes geven die fijn geprakt zijn met een vork. Geef in het begin, witte pasta, witte rijst en eventueel als je pap wilt geven, af en toe wat pap van rijstebloem. Witte soorten bevatten minder vezels dan volkorenpasta of zilvervliesrijst. De darmen van je kind wennen zo rustig aan vezels in de voeding. Gaat dat goed, stap dan geleidelijk over op volkorenpasta en zilvervliesrijst. Je kunt zodra je baby gewend is aan het eten van oefenhapjes, ook stukjes bruin brood geven. Haal dan eerst de korstjes er af en doop het in wat moedermelk of kunstvoeding om het goed zacht te maken.
 

Wat geef je niet als oefenhapje?

Er zijn een aantal producten die je beter niet kunt geven, zoals rauw vlees, rauwe vis of rauw ei, leversmeerworst of leverpaté, kaas. Ook is het niet nodig om zoetigheid te geven, zoals honing of een een koekje vermengd door het hapje. Baby's kunnen dan een voorkeur krijgen voor zoet en wennen niet eerst aan losse smaken. Ook kan het eten van zoetigheid de trek in gezond eten verminderen, waardoor je kindje minder gezonde hapjes eet. Hierdoor krijgt hij minder voedingsstoffen binnen.
 

Hoeveel oefenhapjes geef je?

De oefenhapjes geef je naast de melkvoeding. Daarom is het beter niet te veel te geven, je wilt namelijk niet de trek in borst- of flesvoeding van je baby verminderen. Een goed uitgangspunt is om te starten met 1 of 2 keer per dag 3 tot 4 lepeltjes. Je kunt het langzaam opbouwen, totdat je vanaf 8 maanden echt melkvoedingen gaat vervangen. Elk kind heeft andere behoeftes, dus harde richtlijnen voor de hoeveelheid zijn niet te geven. Geef een hoeveelheid die jouw kindje prettig vindt. Dring geen eten op.
 

Bron: Voedingscentrum