“Help: mijn kind slaapt niet meer door!”
“Waarom wil mijn zoon van 9 maanden niet meer inslapen?”
“Mijn dochter van 1,5 slaapt opeens niet meer door en is niet stil te krijgen!”
Regelmatig krijgt het Centrum voor Jeugd en Gezin vragen over slapen van baby’s en peuters.
Wat is eigenlijk een normaal slaapritme, bestaat dat eigenlijk wel?
Wat kan je als ouder/verzorger doen?
Wat is “normaal” bij baby’s:
Slapen bestaat uit verschillende periodes: diepe slaap, lichte slaap, droomslaap, wakker worden en weer inslapen. Iedere periode duurt ongeveer 45-50 minuten bij een baby. Na elke periode even wakker zijn, is een normaal onderdeel van het slaappatroon. Dit betekent dat elke baby ’s nachts een paar keer wakker wordt. Het is een langzaam leerproces voor baby’s om een slaapritme te ontwikkelen; het duurt meestal een paar maanden voordat ze leren ’s nachts een langere periode te slapen en overdag minder.
Wat is “normaal” bij peuters:
Interessant is dat peuters anders slapen dan baby’s. Vanaf één jaar maken kinderen dezelfde slaapstadia door als volwassenen. Ze gaan van lichte slaap, naar diepe slaap, naar droomslaap en komen dan een beetje aan de oppervlakte. Het grote verschil met volwassenen is dat peuters redelijk veel diepe slaap hebben. Een groot deel van de nacht zijn ze ver weg. Ze zien dan een beetje bleek en ademen heel rustig. Dat is ook een van de redenen waarom jonge kinderen moeilijk wakker te krijgen zijn. Sommige ouders zeggen dat ze een kanon naast hun kind kunnen afschieten.
Vaak worden peuters tussen de tien en twintig keer per nacht wakker. Meestal draaien ze zich weer om en slapen verder, maar twee tot vier keer per nacht worden kinderen echt wakker. Ze moeten dan hun draai vinden om weer in slaap te kunnen vallen.
Belangrijk om te beseffen is dat wat een kind nodig heeft om ’s avonds in slaap te vallen, hetzelfde is waar hij ’s nachts om zal vragen. Je kunt je peuter daarom het beste een slaappatroon aanleren dat hij bij het inslapen en ’s nachts kan toepassen.. Bijvoorbeeld slapen met je knuffel in de hand.
Zo help je je baby/peuter om een goed slaappatroon te ontwikkelen:
Zorg zoveel mogelijk voor een vast dag- en nachtritme.
Probeer je baby op zijn vaste slaapplek te laten slapen en bijvoorbeeld niet in de box. De baby went er zo aan dat de slaapplek is om te slapen en de box om te spelen.
Maak van het naar bed gaan een positief en rustig ritueel van ongeveer 20 tot 30 minuten. Houd een vaste volgorde aan. Bijvoorbeeld eerst even zingen, dan de knuffels welterusten wensen. Daarna een kus van broer of zus en als laatste de muziekdoos aanzetten.
Bij een peuter is het ook handig om een vaste dag-structuur te hebben. Dat betekent dat je vaste momenten aanhoudt voor opstaan, wassen en aankleden, eten en naar bed gaan. Een vast ritueel (vaste volgorde) bij het naar bed brengen helpt je kind om te gaan slapen. Bouw de dag rustig af en zeg duidelijk tegen je kind dat het bedtijd is.
Zorg ook goed voor jezelf als ouder
Niet alleen baby’s maar ook ouders hebben behoefte aan voldoende slaap. Een tekort aan slaap kan zorgen voor vermoeide, geïrriteerde ouders die overdag weinig geduld hebben met hun kinderen. Ontspan jezelf als ouder wanneer bijvoorbeeld de baby slaapt. Het is belangrijk om zelf goed uit te rusten. Het is makkelijker om voor een baby te zorgen als je af en toe leuke dingen voor jezelf doet.
De ene ouder voelt zich goed als hij gaat sporten, de ander vindt het leuk om vriendinnen te zien.
Laat je niet gek maken door succesverhalen van anderen
Hoor je andere ouders zeggen dat hun kind na een maand al doorsliep? Dat betekent meestal vijf uur aan één stuk, en niet de hele nacht. In ieder geval: laat je niet afschrikken door succesverhalen van anderen. Iedere baby, peuter heeft zijn of haar eigen tempo, ook qua wennen aan een dag- en nachtritme. Denk niet dat je iets verkeerd doet. Bekijk het per dag en weet dat die eerste heerlijke nacht écht gaat komen. Misschien wel sneller dan je nu denkt.
Heeft u vragen over het slapen van uw baby en peuter. Dan kunt u terecht bij uw eigen jeugd-verpleegkundige of de pedagoog van het opvoedspreekuur van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).
U kunt een afspraak maken via de website www.opvoedspreekuur.nl of bellen met 0299-748004.