Hoe hebben jullie het als ouders geregeld rond de feestdagen

Kerst

Hoe is het om de kerst alleen door te brengen als de kinderen bij de andere ouder zijn? Hoe beleef je als vader of moeder de vakantie met je kinderen? Vind je het soms lastig hoe je een vakantie naar het buitenland kan regelen? Heb je toestemming nodig van de andere ouder om naar het buitenland te gaan?

Op deze website vind je informatie over vakantie- en feestdagenregeling en hoe dit geregeld kan worden.

Deze blog geeft uiting aan de eenzaamheid die je als ouder rondom de feestdagen kunt ervaren.

Als je met je kinderen naar het buitenland wilt reizen, heb je een toestemmingsformulier nodig. Hoe dit werkt lees je hier.

Valkuilen en tips voor feestdagen na een scheiding

1. Evalueer/overleg als ouders op tijd over de feestdagen en vakanties en maak een  (feestdagen)schema

Veel ouders leggen hun ouderschapsplan na de scheiding in de kast en vergeten al snel het plan te evalueren. Ergens in november komt soms het besef dat er overleg nodig is tussen ouders over de feestdagen. Soms zorgt dit voor irritatie en stress. Dit kunnen jullie voorkomen door tijdig, het liefst al in de zomer of zelfs een vaste maand/dag, te overleggen over de feestdagen en vakanties.

Het is soms een hele puzzel, zeker als er nieuwe partners bij betrokken zijn die ook weer kinderen hebben. Maar het is voor iedereen prettig en overzichtelijk dat er op tijd een ‘feestdagen schema’ komt. Doordat je goed afstemt met je ex-partner voorkom je dat je kinderen stress ervaren rondom feestdagen en vakanties. Als ouder moet je er erg aan wennen dat Sinterklaas, kerst of de vakantie iets anders loopt, maar voor kinderen is het belangrijk dat zij er geen last van hebben en geen spanning ervaren.

2. Regelmaat en rust voor de kinderen

Het komt voor dat de kinderen met 1e kerstdag bij mama zijn en de 2e kerstdag bij papa, om op 3e kerstdag weer bij mama te zijn. Kinderen worden soms moe van het heen-en-weer-gereis. Verandering van omgeving betekent altijd dat ze ook weer tijd nodig hebben om te wennen bij de andere ouder. Wat is er gebeurd tijdens mijn afwezigheid? Verdeel de tijd met de kinderen zoveel mogelijk in blokken. Liefst een paar dagen achter elkaar. Kijk naar je kind, luister naar je kind, dat is het beste advies.

3. Geen strijd om het ouderschap

Ga in goede harmonie om met de andere ouder. Jullie blijven altijd ouders van je kinderen, ook al is de relatie voorbij. Gun je kinderen een goede band met de andere ouder. Ook al heeft dat consequenties voor jou als ouder tijdens feestdagen en vakanties.
 

Bekijk dit filmpje

Klik hier voor een filmpje over de feestdagen en welke mogelijkheden er zijn om deze te vieren.