HPV-vaccinatie: inenting tegen baarmoederhalskanker

vaccinaties2

De inenting die meisjes/vrouwen beschermt tegen baarmoederhalskanker
Binnenkort krijgen alle meisjes in de regio geboren in 2003 een uitnodiging in de brievenbus om zich te laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker.
De vaccinatie beschermt tegen twee soorten humaan papillomavirussen (HPV) die ongeveer 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken.
Je hebt geen garantie dat je geen baarmoederhalskanker krijgt, maar met deze vaccinatie ben je wel beter beschermd.

De vaccinatie bestaat uit 2 inentingen, de tweede inenting wordt ongeveer een half jaar na de eerste inenting gegeven.
De bijwerkingen zijn vergelijkbaar met andere inentingen en niet ernstig: na de prik kunnen meisjes last van pijn in hun arm krijgen en sommige meisjes krijgen spierpijn, hoofdpijn of last van moeheid.
Deze verschijnselen gaan vanzelf weer over. De landelijke bijwerkingen worden voortdurend in de gaten gehouden door het bijwerkingencentum Lareb.
Er zijn tot nu toe geen ernstige bijwerkingen gezien die het gevolg zouden zijn van de vaccinatie. Dit blijkt ook uit doorlopende wetenschappelijke onderzoeken.

Praten over de prik

Ilse (15) heeft de vaccinatie al gehad. Zij vertelt dat zij destijds niet zoveel over de prik wist behalve dan dat hij bescherming biedt tegen baarmoederhalskanker.
En dat het belangrijk is om de vaccinatie te krijgen voordat je seksueel actief wordt. Haar moeder had een boekje voor haar om te lezen. “Met mijn moeder heb ik wel overlegd, met mijn vriendinnen niet zo.
We hadden het er alleen over wie de prik ging halen en achteraf natuurlijk ook of het pijn had gedaan. Het voelde een beetje als spierpijn.”

Wietske (12) krijgt de prik binnenkort. Zij hoorde voor het eerst over de prik tegen baarmoederhalskanker toen ze 9 jaar was. Maar ze was er toen en is er nu eigenlijk nog niet zo mee bezig.
De meeste meisjes die ze kent op school hebben de prik al gehad. Die hebben wel overlegd met hun ouders, net zoals ze het zelf met haar ouders doet. “Ze vonden de prik trouwens wel eng en eentje is flauwgevallen.”

Gemma Kenter (gynaecoloog): “Ik raad ieder meisje aan om de inenting te gaan halen. De beste leeftijd is rond de 12 jaar, omdat de meeste meisjes dan nog niet seksueel actief zijn en dus niet besmet zijn met HPV.
Er zijn veel misverstanden, maar neem van mij aan: deze inenting is net zo veilig als elke andere inenting.”

Benieuwd wat andere meisjes, moeders en experts vinden? Ga naar www.rivm.nl/hpv.

Meer informatie

Bij de uitnodiging die de meisjes krijgen van het RIVM zit ook de brochure HPV-informatie voor meisjes van 12 jaar. Hierin wordt veel uitgelegd over het HPV-virus en de vaccinatie. Op de website www.rivm.nl/hpv staat meer informatie over de HPV-vaccinatie.

Kijk voor meer informatie over het wetenschappelijk onderzoek “Geen bewijs tussen vaccinaties en chronische pijnaandoening en het POT syndroom” op:
http://www.cbg-meb.nl/actueel/nieuws/2015/11/05/herbeoordeling-geen-bewijs-voor-relatie-tussen-hpv-vaccins-en-crps-of-pots