Jeugdgezondheidszorg voor je baby en peuter
Is je baby geboren, dan volgen de jeugdarts en jeugdverpleegkundige van GGD Zaanstreek-Waterland graag de groei en ontwikkeling van jouw kind. In de eerste week na de geboorte komt een medewerker van de GGD bij je thuis voor de hielprik en de gehoortest. Daarna nodigen we je regelmatig uit op het consultatiebureau. We wegen en meten je kind en bespreken we hoe het met jullie gaat. In deze periode bieden we ook een aantal inentingen aan volgens het Rijksvaccinatieprogramma.
Meer informatie over de Jeugdgezondheidszorg vind je in de folder ‘Samen zorgen voor uw kind’ .
De medewerkers nemen belangrijke gezondheidsgegevens van jouw kind op in zijn of haar digitale dossier. Hierin zijn ook de resultaten van onderzoeken en gegeven adviezen opgenomen. Het geeft een totaalbeeld van de ontwikkeling en gezondheid. Vanaf de geboorte tot aan het moment dat jouw kind achttien wordt.
Een afspraak op consultatiebureau, maar je kind is ziek.
Voelt je kindje zich niet helemaal lekker en vraag je je af of het wel verstandig is om naar het consultatiebureau te komen? Wij hebben enkele situaties voor je op een rijtje gezet, wanneer het beter is om thuis te blijven.
Kom niet met je kind naar het consultatiebureau komen als het:
• Hoge koorts heeft (boven de 39 graden);
• Geen hoge koorts heeft, maar wel een zieke indruk maakt;
• Besmettelijke diarree heeft (meer mensen in de omgeving hebben het ook);
• Nog blaasjes heeft bij de waterpokken;
• Mogelijk kinkhoest heeft volgens de huisarts;
• Een natte rode uitslag met puskopjes op de lippen en rond de mond heeft (krentenbaard);
• Mazelen, rode hond of RS-virus heeft volgens de huisarts.
In bovenstaande situaties is het beter om een nieuwe afspraak te maken. Voor je kindje is het niet prettig om weg te moeten als het ziek is. En zo voorkom je ook dat andere kinderen in aanraking komen met besmettelijke ziekten.
Twijfel je ondanks het lijstje hierboven toch of je wel of niet kunt komen? Heb je vragen of wil je meer informatie, neem gerust even contact met ons.
Mijn Kinddossier
Een deel van dit dossier kun je vrij bekijken in MijnKinddossier met je DigiD. Jeugdarts en jeugdverpleegkundigen plaatsen hier ook gericht informatiemateriaal voor jouw gezin.