Kijk niet weg maar kom in actie!

IsaHoes_WeektegenKindermishandeling

Een moeilijk onderwerp: wat doe je als je een vermoeden hebt van kindermishandeling? In de Week tegen Kindermishandeling is de belangrijkste boodschap: kijk niet weg!

Één persoon maakt het verschil

Kinderen die er zelf niet over durven praten, hebben mensen in de omgeving nodig die hun signalen opmerken en hier melding van maken. Ongeveer de helft van de Nederlanders komt pas in actie als ze zeker weet dat er sprake is van kindermishandeling. En dan nog voelen mensen veel drempels om daadwerkelijk melding te maken. Dat is erg jammer, want de meeste vermoedens blijken achteraf terecht. Dat terwijl er maar één iemand melding hoeft te maken van kindermishandeling om het leven van een mishandeld kind compleet te veranderen.

Wat moet je doen?

Maak je je zorgen om een kind en ben je bang dat het mishandeld wordt? Soms is het mogelijk om met simpele, praktische hulp de ouders een eind op weg te helpen. Je kunt je zorgen bespreken met de betrokkenen. Zie je op tegen zo’n gesprek? Neem dan contact op met Veilig Thuis via 0800-2000. Je krijgt een hulpverlener aan de telefoon die samen met jou bekijkt welke professionele hulp nodig is. Bellen kan ook anoniem.”

Wat zeg ik tegen het kind?

Een paar dingen zijn belangrijk om tegen een kind te zeggen: het is niet jouw schuld en het is niet normaal. De persoon die het kind mishandelt, zegt misschien ook wel dat hij of zij er met niemand over mag praten. Maar dat moet het kind juist wel doen! Alleen door erover te praten, kan een kind worden geholpen. Ze kunnen praten met een meester of juf, of met de ouders van een vriendje of vriendinnetje. Ook de Kindertelefoon is er voor hen: ze kunnen gratis bellen (0800-0432) en chatten (www.kindertelefoon.nl).

Logo Week tegen Kindermishandeling

 

De Week tegen Kindermishandeling

van 14 t/m 20 november

Meer informatie vind je op www.weektegenkindermishandeling.nl