Kind in eigen bed leren slapen

slapen

Het kan zo gezellig en vertrouwd zijn, je peuter of kleuter bij je in bed. Maar voor je het weet, slaapt hij iedere nacht tussen jullie in en komen jullie niet echt tot rust. Hoe leer je je kind in zijn eigen bed te slapen?

Quick fix?

Soms gebeurt het dat je peuter of kleuter bij jou in bed slaapt, bijvoorbeeld als hij een nachtmerrie heeft, of ziek is. Ook ben je misschien te moe om ‘s nachts de strijd aan te gaan met je kind. Of je bent bang dat hij eventuele broers en zusjes wakker maakt. Het is een quick fix, maar lost het ook echt iets op? Je kind slaapt door, maar begrijpt hij dat dit een uitzondering is? Voor je het weet is het een gewoonte geworden en is het lastig je kind weer in zijn eigen bed te krijgen.

Zelfstandig zijn

Als jij en je partner er geen moeite mee hebben om je bed te delen, is er niet zoveel aan de hand. Niet iedereen ligt er letterlijk wakker van. Het probleem komt pas als je wilt dat je kind wél in zijn eigen bedje blijft slapen. Omdat je vindt dat het nu gewoon tijd is of misschien omdat je zwanger bent van je tweede (of derde) kind. Hoe ga je dat doen? Denk daar van te voren goed over na. Slapen jullie straks met meerdere kinderen in bed of wisselen broertjes en zusjes elkaar af?

Uiteindelijk is leren slapen in zijn eigen bed een belangrijke fase in de ontwikkeling van je kind. Het draagt voor een groot deel bij aan zijn zelfstandigheid.

In eigen bed leren slapen

Vind je het tijd dat je kind in zijn eigen kamer blijft slapen? Praat er dan uitgebreid over met je kind en bereid hem voor op wat er die avond gaat gebeuren. Leg uit dat het niet eng is en dat hij jou altijd kan roepen omdat je niet ver weg bent.

Wat als je kind toch uit bed komt?

Rond de leeftijd van twee jaar is een kind vaak bang om alleen te slapen, of kan hij wakker worden van nare dromen. Als hij dan gewend is om bij jou in bed te kruipen, is dat best moeilijk af te leren. Er is veel geduld voor nodig. Als je het patroon wilt doorbreken, moet je consequent zijn.

Dit kun je doen om je kind te troosten als hij ‘s nachts wakker wordt:

Als je kind uit bed komt, breng je hem zonder te praten gewoon weer terug naar zijn eigen bed. Zeg dat het nog midden in de nacht is en dat hij weer lekker moet gaan slapen. Geef een kus en ga weg. Moet je kind erg huilen? Troost hem, maar blijf bij hem op de kamer. Ga geen gesprek aan, je aanwezigheid is genoeg. Is je kind gekalmeerd? Herhaal dan de zin: ‘Het is nog nacht, nu moet je weer lekker gaan slapen’. Geef je kind een kus en stap de kamer uit zonder om te kijken.

Als hij weer uit bed komt, herhaal dan stap 1. Praat niet en ga niet in op verzoeken als ‘Ik wil drinken’ of ‘Zullen we een boekje lezen’.

Als je kind voor de derde keer, of nog vaker uit bed komt dan breng je hem naar zijn eigen bed en zeg je niets meer. Geen gesprek, geen discussie. Je loopt gewoon de kamer uit en gaat weer terug naar je eigen bed. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Je zult misschien boosheid, frustratie of verdriet voelen. Wat je ook doet, laat het je kind niet merken. Breng je kind steeds rustig terug naar bed zonder te praten. Dit kan in het begin uren duren. Maar de aanhouder wint!

Blijf consequent

Bedenk dat een patroon doorbreken tijd kost. Reken erop dat je hier waarschijnlijk meerdere nachten mee bezig zult zijn. En denk je een succes behaald te hebben, kan het best zijn dat je kind na een paar weken een terugval heeft. Hoe je het ook doet, blijf consequent in de aanpak. Als je één keer toegeeft, geef je je kind de boodschap dat hij uiteindelijk toch weer in het grote bed mag kruipen. En dan wordt het een gebed zonder eind, niet leuk voor jou en niet leuk voor je kind.

Tussenoplossing

Als je bovenstaande methode niet ziet zitten, kun je ook voor een compromis gaan: je kind mag in jullie kamer slapen, maar niet in jullie bed. Leg zijn matras aan het voeteneind van jullie bed of zet een kleine speelgoedtent neer waar hij maximaal een week in mag ‘kamperen’. Zodra je kind hier aan gewend is, verhuis je het matras of de tent naar zijn eigen kamer. Daar mag hij nog een week op het matras/in de tent slapen. Je kind zal zich uiteindelijk realiseren dat hij net zo goed in zijn eigen bed kan gaan slapen.

Extra tips

Afhankelijk van de leeftijd van je kind kun je met een beloningssysteem werken. Is hij ’s nachts niet uit bed geweest? Dan heeft hij een sticker verdiend. Bij een volle week ’s nachts niet uit bed komen krijgt hij een (kleine) prijs.

Als je merkt dat je kind bang is in het donker, laat dan een nachtlampje branden of zet zijn slaapkamerdeur op een kiertje en laat het ganglicht aan.

Bron: Ouders van Nu
https://www.oudersvannu.nl/peuter/slapen/in-eigen-bed-slapen/