Kinderen en geld: jong geleerd is oud gedaan
Voor jonge kinderen is geld in eerste instantie iets dat simpelweg uit papa’s of mama’s portemonnee of pinpas komt. Dat is niet erg, maar vroeg of laat wil je ze toch de waarde van geld bijbrengen. Want ook al lijkt de dag dat ze uitvliegen nog ver weg, de voorbereiding hierop begint al vroeg. Maar wanneer dan precies? En hoe pak je zoiets aan? In dit artikel geven we je een aantal tips om je kinderen te leren omgaan met geld.
Het begint bij zakgeld
Zakgeld is een eenvoudige manier om kinderen met geld te laten oefenen. Door je kind wekelijks of maandelijks een vast bedrag te geven, leert het dat geld niet onbeperkt is. Vanaf de leeftijd van zes jaar herkennen kinderen verschillende muntstukken. Dit is dus een goede leeftijd om te beginnen met zakgeld. Begin met een klein bedrag voor iets wat het zelf wil kopen. Het helpt als je regelmatig met je kind bespreekt waar het zijn of haar zakgeld aan wil besteden. Vraag waarom je kind iets wil kopen en of het misschien wil sparen voor iets groters. Dit helpt je kind bewuster om te gaan met geld.
Leren sparen
Sparen is een belangrijke vaardigheid die kinderen voorbereidt op een financieel zelfstandige toekomst. Door te sparen ontdekt je kind dat geld niet zomaar verschijnt en dat geduld loont. Begin klein, met een spaarpot waarin je kind kan sparen voor een nieuw stuk speelgoed of een uitje. Door samen actief bezig te zijn met sparen, leert je kind dat dit een belangrijke vaardigheid is en oefent het verschillende manieren van omgaan met geld.
Budgetteren in de praktijk
Om oudere kinderen voor te bereiden op financiële zelfstandigheid, kun je samen een klein budget opstellen. Geef je kind bijvoorbeeld een bedrag voor een specifiek doel, zoals een dagje uit. Laat je kind zelf bedenken hoe het geld besteed wordt en bespreek achteraf hoe het is gegaan en wat er eventueel beter kon. Dit helpt je kind om bewuste keuzes te maken en te ontdekken hoe het met een beperkt budget om kan gaan.
Ruimte voor fouten
Soms is het verleidelijk om kinderen precies te vertellen wat ze moeten doen. Toch leert je kind meer als het ook fouten mag maken. Wil je kind zijn zakgeld in één keer uitgeven aan iets wat hij snel zat is? Bijt dan eens op je tong en bedenk dat dit een waardevolle les is voor de volgende keer. Kinderen leren door te doen wat het betekent om verstandig om te gaan met geld.
Tot slot
De waarde van geld leren gaat niet van de ene op de andere dag; het is een proces waarbij kinderen stap voor stap ontdekken hoe ze hun geld verstandig kunnen gebruiken. Door te starten met zakgeld en sparen en geld een normaal onderdeel van de dagelijkse gang van zaken te maken, krijgt je kind een stevige basis voor een gezonde financiële toekomst. Meer weten over financiële opvoeding? Op de website van het Nibud vind je uitgebreide informatie over dit onderwerp.