Kraamtranen en babyblues

crybaby

Zit je niet meteen op een roze wolk nadat je baby is geboren? Ben je huilerig, moe en negatief? Dat is niet iets om je meteen zorgen over te maken. Vijftig tot tachtig procent van de vrouwen voelen zich neerslachtig na de bevalling. Het heeft ook een naam: babyblues of de zogenaamde kraamtranen.

Natuurlijk ben je blij, maar het is ook wel even wennen om een kind te hebben. Het is niet zo gek als je je niet continu happy voelt, als je baby eenmaal geboren is. Een zwangerschap en bevalling zijn niet alleen een aanslag op je lichaam, maar ook op je geest. Het kost tijd om psychisch te herstellen. Onderschat dat niet.

Babyblues

Veertig tot tachtig procent van de vrouwen heeft in de dagen na de bevalling last van een verdrietig gevoel, irritatie, concentratieverlies of slapeloosheid. Dat noemen we ook wel de babyblues. Dit onbestemde gevoel begint meestal de tweede dag na de bevalling en duurt gemiddeld zo’n drie dagen. Schrik niet: ook twee weken na de bevalling (of drie) kun je zomaar neerslachtig zijn. Dat is heel gewoon.

Symptomen

  • Huilbuien (de kraamtranen)
  • Nervositeit
  • Slapeloosheid
  • Negatieve gedachten
  • Stemmingswisselingen
  • Prikkelbaarheid
  • Overgevoeligheid
  • Het gevoel de verantwoordelijkheid voor een baby niet aan te kunnen

Kraamtranen

Deze beginnen in de meeste gevallen te stromen drie tot vijf dagen nadat je bent bevallen. Je kunt een week tot tien dagen last hebben van de huilbuien en de stemmingswisselingen, dat verschilt per vrouw. In dezelfde periode vindt er een plotselinge daling plaats in de hoeveelheid hormonen in je lichaam en komt de melkproductie op gang. Dit zijn dan ook de belangrijkste lichamelijke oorzaken van het fenomeen.

Oorzaak kraamtranen

Er zijn onderzoeken gedaan naar hormonale factoren, zoals een gebrek aan progesteron na de bevalling of een gebrek aan bepaalde vitamines, maar een echte conclusie is er niet. Moeder worden is een enorme overgang in je leven. Je bent ineens verantwoordelijk voor en hulpeloos wezentje dat in jouw buik is ontstaan en gegroeid. Lichaam en geest maken dus een grote verandering door. Als je het zo bekijkt, is het niet meer dan logisch dat je hier op een gegeven moment emotioneel van wordt.

Kun je kraamtranen voorkomen?

Niet. Ga er maar van uit dat ze komen. Want ze komen. Kraamvrouwen weten zelf ook niet precies waarom ze om de haverklap emotioneel zijn. Hoeft ook niet. Als de kraamverzorgster maar lief voor je is en vraagt waar je behoefte aan hebt. Volgens deskundigen is er zelfs een verband tussen tranen en het toeschieten van borstmelk.

Omgaan met de babyblues en kraamtranen

Zo ga je om met kraamtranen:

  • Laat ze stromen
    Kraamvrouwen kijken na het huilen vaak met een blik van: ik weet zelf ook niet waarom. Grote kans dat je kraamverzorgende dan even glimlacht, een kopje thee maakt en vraagt of je even wil kletsen. En dat is precies wat je kunt doen met de kraamtranen: vind ze normaal, laat ze stromen.
  • Praat er met anderen over
    Praat over je gevoelens als je dat wilt, en maak er geen punt van. Ook van deze kant van de kraamtijd kun je ‘genieten’. Al voelt dat misschien niet direct zo. Deskundigen praten zelfs over een verband tussen de tranen en het vloeien van borstmelk. Laat die tranen dus maar stromen!
  • Pas het kraambezoek erop aan
    Laat alleen mensen komen bij wie je je op je gemak voelt. Soms kan dat zelfs fijn zijn, als je emotioneel bent. Verre familieleden die je nooit ziet en collega’s kun je het best even buiten de deur houden. Dan hoef je je niet groot te houden. Het is belangrijk dat je je deze dagen geborgen, begrepen en geliefd voelt.
  • Te veel of aanhoudende kraamtranen? Bel de huisarts
    Houden de kraamtranen aan? Zorgen ze ervoor dat je niet meer normaal kunt functioneren? Staan ze je in de weg bij de verzorging van je baby of het genieten van je kraamtijd? Bel dan de huisarts. Die kan je eventueel doorverwijzen naar iemand om mee te praten. Een bevalling en de verandering die een kind teweegbrengt zijn niet niets. Het mag best wat psychische aandacht krijgen, als dat nodig is.

Wanneer spreek je van een depressie?

Ongeveer tien procent van de jonge moeders krijgt last van een postnatale depressie. Deze wordt niet altijd meteen herkend, omdat sommige symptomen overeenkomen met ‘gewone’ kraamtranen. We spreken dan van een periode tot zes maanden na de bevalling.

De symptomen zijn: slecht slapen, je voelt weinig emoties of bent juist snel geïrriteerd, je bent lusteloos, neerslachtig, voelt je machteloos, angstig, neemt geen initiatieven, eet slecht, of juist erg veel, en hebt het gevoel dat de zorg voor je baby je te veel is. Verder kun je het idee hebben dat het ‘moedergevoel’ ontbreekt of dat je als moeder ernstig tekortschiet. Je kunt overigens ook last hebben van lichamelijke klachten: hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.

Bron: Ouders van nu www.oudersvannu.nl