Mondkapjes in het OV

mondkapje

Wil je straks met het openbaar vervoer? Dan zul je vanaf 1 juni verplicht een mondkapje moeten dragen. Deze zijn bij steeds meer (online) winkels te koop maar je kunt ze ook zelf maken. Online zijn diverse naaipatronen te vinden. Hieronder geven we je tips hierover en hoe je je kinderen kunt voorbereiden op het reizen straks.

Zelf maken

Er zijn een aantal zaken belangrijk bij het maken en gebruiken van een mondkapje:

  • Om het mondkapje effect te laten hebben, is het belangrijk dat het gemaakt is van twee of meer lagen katoen. Het helpt wanneer je een ruimte overlaat tussen de twee lagen katoen waarin een extra filterlaag geplaatst kan worden. Dit kun je bijvoorbeeld maken van stofzuigerfilter.
  • Het mondkapje gemaakt van een sok of drie lagen keukenrol, blijken geen of weinig effect te hebben.
  • Als je eenmaal een mondkapje hebt, is het net zo belangrijk om het goed te gebruiken. Zorg dat het mondkapje de mond en neus goed bedenkt en dat de randen van het mondkapje goed tegen het gezicht aanzitten. Om de effectiviteit te testen kun je met het mondkapje op, proberen een kaars uit te blazen. Hoe makkelijke dat lukt, hoe minder effectief het mondkapje is. Ook als je voelt dat de blaaslucht langs je wangen of je kin ontsnapt, is het kapje weinig effectief.
  • Na het plaatsen van het mondkapje, zorg je dat je de stof niet meer aanraakt met je handen.
  • Gebruik het mondkapje niet langer dan 3 uur achter elkaar. Neem voor de terugreis dus een extra mondkapje mee.
  • Gooi een gebruikt wegwerpmondkapje weg in een afgesloten afvalbak. Was de herbruikbare mondkapjes altijd grondig op 60 graden voor je ze opnieuw gebruikt.

Mondkapjes en kinderen

De verplichting voor mondkapjes in het openbaar vervoer geldt NIET voor kinderen tot 13 jaar. Toch zullen sommige ouders hun kind(eren) graag willen beschermen met een mondkapje. Houd er rekening mee dat het voor kinderen erg wennen zal zijn om al die mensen (inclusief hun ouders) met bedekte gezichten te zien. Het is daarom belangrijk om hen uit te leggen wat het doel is van de kapjes en, als je je kind een mondkapje wilt laten dragen, met hen te oefenen.

Begin bijvoorbeeld met een kapje over de mond van hun knuffel. Maar er een spel van. Laat je kind er vervolgens zelf thuis vast een tijdje mee rondlopen. Laat zien dat je door het mondkapje gewoon kunt ademen. Zorg dat het zo comfortabel mogelijk zit en geen pijn doet bij de oren bijvoorbeeld. Een mondkapje met een vrolijke print (zie foto) maakt het ook al een stuk minder ernstig. 

Leg wel uit dat ze het kapje niet zomaar af mogen doen en er niet met hun handen aan mogen zitten als ze het eenmaal op hebben. Het is even wennen maar met een beetje oefening komt het zeker goed.