‘Nee, ik wil niet dat je me aanraakt!’
Peuters kunnen hun ouders tot wanhoop drijven met hun voortdurende "nee". Je hebt soms het gevoel dat er over elke sok en ieder hapje een enorme strijd gevoerd moet worden.
Maar deze fase van slecht luisteren, veel "nee" zeggen en de eigen zin doordrijven is juist erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Jouw zoon of dochter leert op deze manier om een eigen persoon te zijn met eigen wensen en behoeftes. Het is zeker niet slecht om je kind hier een beetje mee te laten experimenteren.
Weerbaar en sterk
Het is namelijk heel belangrijk dat een kind leert ‘nee' te (mogen) zeggen. Door ‘nee’ te zeggen wanneer er iets gebeurd wat je niet wil, word je weerbaarder en sterker. Bij meisjes leeft nog wel eens het gevoel dat ‘nee’ zeggen onbeleefd is, maar soms kan het voorkomen dat je in een vervelende of zelfs gevaarlijke situatie terecht komt.
Open gesprekken en duidelijke afspraken
Door je peuter of kleuter af en toe te laten bepalen wat er wel of niet gebeurt ervaart je kind dat het controle kan uitoefenen op een situatie en dus zelf beslissingen kan nemen over wat het wel en niet wil. Zodra ze ietsje ouder zijn (vanaf 6 jaar) is het goed om op een open manier met je kind te praten over aanraken en uit te leggen dat zij zelf de baas zijn over hun lichaam. Dat knuffelen en kusjes fijn kunnen zijn, maar dat niet iedereen hen zomaar mag knuffelen en aanraken. Maak daarnaast duidelijke afspraken: Iemand die je niet kent, laat je niet binnen. En je gaat met niemand mee, ook al lijken ze nog zo vriendelijk en wat ze je ook aanbieden. Maak duidelijk dat het niet altijd ‘enge mannen’ zijn, maar meestal juist om heel normale vriendelijke mensen.
Geen angst maar kracht
Hoewel het goed is dat je kind leert dat niet iedereen te vertrouwen is, moet je oppassen dat je je kind niet bang maakt. Dus geen enge verhalen en strenge waarschuwingen, maar op een speelse manier je kind leren hoe het kan voorkomen dat er echt iets vervelend gebeurt. Juist hierdoor zal jouw kind ervaren dat het niet machteloos staat maar alert kan zijn en kan handelen wanneer dat nodig is.
Het goede voorbeeld
Tot slot is het belangrijk dat je zelf ook laat zien dat je de grenzen van je kinderen respecteert. Dwing ze niet om je te knuffelen wanneer ze dat niet willen. Kietelen is leuk maar ‘stop’ betekent stoppen. Neem ze serieus wanneer ze vertellen wat ze voelen en geef ze een compliment wanneer ze op een rustige en duidelijke manier hun grenzen stellen.