Onzekerheid in het ouderschap

ouder

Niemand kan u precies vertellen hoe u uw kind moet opvoeden. Iedere ouder heeft sterke en minder sterke punten. Alle ouders twijfelen wel eens. Dat is heel normaal. 

Iedereen is wel eens onzeker
Ouder zijn vraagt veel nieuwe dingen van u. Er zijn geen vaste regels of handleidingen. Ieder kind is anders en kinderen veranderen ook nog eens de hele tijd. U wilt geduldig zijn, u inleven in uw kind en uzelf kunnen beheersen. U wilt grenzen stellen, maar er ook eens van afwijken. U wilt uw kind beschermen en het allemaal goed doen, want u gunt uw kind het allerbeste. Dat is nogal wat. Het is dus niet zo raar dat u wel eens onzeker bent.

Confrontatie met uzelf
Als u een kind heeft, leert u uzelf soms heel anders kennen. Opvoeding is een soort spiegel. U leert welke zaken u belangrijk vindt. Soms zijn dit dingen die u vanuit uw eigen jeugd heeft meegekregen. Dit kunnen ook frustraties zijn of zelfs jeugdtrauma’s. Een nare jeugd kan invloed hebben op uw rol als moeder of vader. Soms schrikt u als u uw ouders in uzelf herkent of loopt u juist op uw tenen om het anders te doen. Dat maakt het niet makkelijker.

Hulp zoeken
Onzekerheid hoort erbij. Probeer er vooral over te praten met mensen die u vertrouwt en er voor open staan. Maar als u merkt dat het niet goed gaat met u of uw kind, zoek dan professionele hulp en praat met uw huisarts of iemand op het CJG. Met de kleinste vragen kunt u al bij ons terecht. Wij denken graag met u mee.

Trainingen en cursussen
Bij CJG Purmerend bieden we verschillende trainingen en cursussen aan voor ouders en bieden wij opvoedondersteuning www.opvoedspreekuur.nl

Deze informatie is afkomstig van Stichting Opvoeden.nl