Flesvoeding geven

Als je gekozen hebt om je baby flesvoeding (kunstvoeding, zuigelingenvoeding) te geven, kun je het best beginnen met de gewone kunstvoeding voor de leeftijd van je kind. Deze is zo goed mogelijk aangepast aan de behoeften van de baby. Het is belangrijk dat je weet hoe je flesvoeding moet klaarmaken.

Hoeveel flesvoeding geef je?

Hoeveel voeding je baby nodig heeft, hangt af van zijn gewicht. Algemeen geldt voor de eerste maanden een richtlijn van 150 ml per kilo lichaamsgewicht per 24 uur.

Volg de behoefte van je baby net als bij borstvoeding. Groeit hij goed? Plast hij goed? Is hij levendig? Dan krijgt je baby genoeg melk.

Hoe vaak geef je de fles?

Pasgeboren baby's vragen om de twee of drie uur om een voeding. Van je verloskundige of kraamverzorgende krijg je een richtlijn hoe vaak je je kind de fles moet geven. Meestal is dat ongeveer zes tot acht voedingen per 24 uur. Dit hoeft niet op vaste tijden. De meeste baby's willen vooral 's avonds wat vaker een beetje drinken. Dat kan en is gezellig. Geef op die momenten per keer wat minder in de fles, zodat je je kind niet teveel geeft.

Hoe lang geef je flesvoeding?

In de eerste zes maanden geeft flesvoeding alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft. Andere vaste voeding is niet nodig. Tussen zes maanden en een jaar gaan baby's steeds meer andere voedingsmiddelen eten en hebben ze steeds minder flesvoeding nodig. Vanaf een jaar kun je je kind gewoon koemelk geven.

Extra vitamines

Als je kind minimaal 500 ml flesvoeding op een dag krijgt, heeft het geen extra vitamine K nodig. Geef je kind elke dag 10 microgram vitamine D extra, ook als er al vitamine D is toegevoegd aan de flesvoeding.

Overstappen op een ander merk voeding

Alle merken kunstvoeding zijn even goed, want er zijn strenge eisen voor. Als jouw merk op is, kun je gerust een ander merk gebruiken. Misschien smaakt of voelt die melk iets anders voor je baby. Dan kan het handig zijn om het nieuwe merk te mengen met het oude. Let wel goed op de verhouding water en poeder. Het maatschepje van een ander merk kan anders zijn! Gedraagt je baby zich anders na het overstappen of ziet de ontlasting er anders uit? Dat heeft waarschijnlijk te maken met zijn normale ontwikkeling.

Speciale flesvoeding

Reageert je baby niet goed op de normale zuigelingenvoeding, gebruik dan niet zomaar andere soort voeding. Ook niet gemengd met de bekende voeding. Praat er eerst over met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau van de Jeugdgezondheidszorg. Er is speciale flesvoeding voor baby's die veel honger hebben of last hebben van veel spugen of darmkrampjes. Meestal is speciale voeding niet nodig. Probeer een nieuwe voeding minimaal twee weken. Dan kun je beoordelen wat het effect is.

Geen koemelk

Geef je baby geen koemelk. Koemelk is geen alternatief voor flesvoeding. Totdat je kind een jaar is, heeft het namelijk meer ijzer en goede vetten nodig dan er in gewone koemelk zitten.

Als je toch een alternatief voor gewone flesvoeding wilt gebruiken, overleg dat dan eerst met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige van de Jeugdgezondheidszorg of met een diƫtist. Zij kunnen je adviseren hoe je dat het best kunt doen.

Flesvoeding bewaren

Maak maximaal een of twee flessen van tevoren klaar. Zet de flessen dan meteen in de koelkast. De temperatuur in de koelkast moet lager zijn dan 4 graden Celsius. Bewaar de klaargemaakte flesvoeding niet langer dan acht uur in de koelkast. Gooi restjes altijd weg.

Bewaar schone flessen, spenen, en alles wat je verder nodig hebt voor het klaarmaken van de fles op een aparte plek. Dek alles zo nodig af, bijvoorbeeld met een hydrofiel luier. Dat is zeker handig als je huisdieren hebt.

Flesvoeding meenemen

  • Neem het poeder en het water apart mee en maak de voeding pas klaar als je je kind wilt voeden.
  • Neem geen klaargemaakte flesvoeding mee zonder koeling. De voeding bederft snel op kamertemperatuur.
  • Je kunt ook kant en klare pakjes flesvoeding kopen. Deze zijn duurder, maar soms handig als je de deur uit gaat.

Handige apps

  • GroeiGids app Met de app van de GroeiGids kun je als (aanstaande) ouder de groei en ontwikkeling van je kind(eren) bijhouden.
  • Zwangerhap In deze app van het Voedingscentrum vind je onder meer informatie over gezonde voeding tijdens je zwangerschap en voor je kind.

Heb je een vraag?