Het beste moment om zwanger te worden

Als je een gezin wilt stichten, nu of in de toekomst, is het belangrijk om te weten of je al aan kinderen toe bent.

Kinderen kunnen het best opgroeien in een gezin met ouders die een goede vaste relatie hebben en die allebei voor de kinderen willen en kunnen zorgen. Verder is het prettig als er een vast inkomen is, want kinderen kosten ook geld. Daarnaast moet jullie huis geschikt zijn voor kinderen. Het is fijn als er een aparte kinderkamer is en goede faciliteiten om te koken en te wassen.

ZwangerWijzer kan je helpen bij de voorbereiding van je zwangerschap. Vul de vragenlijst in en bekijk in ongeveer 15 minuten of er risico's zijn voor jou, je partner of je baby. Je krijgt direct informatie en advies. Aan het einde krijg je een overzicht van alle antwoorden.

Slik elke dag foliumzuur

Begin nog voordat je stopt met anticonceptie met het slikken van foliumzuurtabletten. Foliumzuur verkleint de kans dat je baby wordt geboren met een ernstige aandoening, zoals een open ruggetje of een open schedel.

Vruchtbaarheid

Je vruchtbaarheid schommelt sterk tijdens de menstruatiecyclus. De cyclus duurt van de eerste dag van de menstruatie tot de eerste dag van de volgende menstruatie. Bij de meeste vrouwen duurt de cyclus ongeveer een maand. Als je bent gestopt met de pil, kan het even duren voordat je weer regelmatig ongesteld bent. Daar hoef je niet op te wachten. Na het stoppen met voorbehoedsmiddelen raakt 80 procent van de vrouwen binnen 12 maanden zwanger. Vaak is vrijen om de één of twee dagen voldoende om snel zwanger te worden. De kans op zwangerschap wordt wel kleiner naarmate je ouder bent.

Vrijen tijdens je vruchtbare dagen

Ongeveer halverwege de menstruatiecyclus ben je het meest vruchtbaar. Dat is rond de tijd dat de eisprong (ovulatie) plaatsvindt. Dat is een goed moment om te vrijen, want dan heb je de grootste kans om zwanger te raken.

Je bent drie dagen vruchtbaar, tot één dag na de eisprong. Met een vruchtbaarheidstest kun je precies nagaan wanneer de eisprong plaatsvindt.

Manier van vrijen

De manier waarop jullie vrijen speelt ook mee. Het is goed als het zaad in de schede van de vrouw blijft en er niet meteen weer uit kan lopen. Sta dus niet meteen op na het vrijen. De 'missionarishouding', waarbij de man boven en de vrouw onder ligt, is een goede positie. Dan kunnen de zaadcellen makkelijker omhoog zwemmen. Ook de zijligging en de knie-elleboogligging zijn goede posities.

Heb je een vraag?