Steun bij tienerouderschap

Soms gebeurt het dat je kind op jonge leeftijd vader of moeder wordt en thuis blijft wonen. Dan zal niet alleen het leven van je kind veranderen, maar ook dat van jou.

Afspraken voor de bevalling

Het ouderschap komt op een moment dat je kind nog gewend is alle tijd te hebben voor school, sporten, uitgaan en vrienden. Daarom is het goed om je kind voor te bereiden op wat er komt. En al tijdens de zwangerschap goede afspraken te maken.

Spreek af hoe en wanneer je helpt bij de zorg en opvoeding van de baby. Als je kind jonger is dan 16, kun je voogd worden. Een voogd is verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging van het geboren kind. Spreek ook af of je bij de bevalling bent of niet.

Hulp na de bevalling

Ook al neemt je zoon of dochter zelf de zorg en opvoeding op zich, jouw hulp en steun kan je kind wel gebruiken. Het kan een opluchting zijn als jij wilt bijspringen. Bijvoorbeeld als je kind zelf naar school moet of het even niet meer aankan. Misschien kun je helpen door na de bevalling de geboorteaangifte te doen. Je kan dan helpen bij het invullen van de formulieren. De vader kan natuurlijk ook zelf de aangifte doen.

Oppassen

Het is niet verstandig om voor elk wissewasje op te passen. Als je kind meerdere keren per week op stap gaat, ontvlucht het verantwoordelijkheden. Dat is begrijpelijk op die leeftijd, maar toch is het beter dat je kind zelf de zorg voor de baby zo veel mogelijk op zich neemt.

Kinderopvang

Je kind kan gebruikmaken van de reguliere kinderopvang en waarschijnlijk ook van kinderopvangtoeslag. Zo blijft het betaalbaar. Als je kind op zichzelf woont, kun je je als grootouder opgeven als gastouder. Hiervoor moet je je officieel aanmelden bij een geregistreerd gastouderbureau. En aan een aantal voorwaarden voldoen. Je moet bijvoorbeeld een EHBO-diploma hebben. Als je gastouder bent, kan je kind ook gebruikmaken van kinderopvangtoeslag.

Studeren

Als je zoon of dochter nog naar school gaat of studeert, kan het lastig zijn om dat te combineren met de opvoeding van een kind. Daarom zijn er speciale regelingen voor studerende ouders. Je kind kan hiervoor het best overleggen met de mentor of studiebegeleider en met de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Meer informatie vind je op DUO.nl.

Hulp en begeleiding van buitenaf

Je kind kan bij verschillende instanties rekenen op steun en begeleiding. Er zijn allerlei soorten hulp, van advieswerk tot crisisopvang. De huisarts kan je zoon of dochter doorverwijzen naar verschillende vormen van hulp en begeleiding. Je kind kan bijvoorbeeld ook kijken op tienermoeders.nl waar ook een overzicht van 'hulp in de buurt' te vinden is.

Heb je een vraag?