Positief omgaan met problemen

Positief omgaan met problemen

Oh nee, een probleem!! Een lekke band, vergeten om een afspraak te verzetten of de oppas die niet komt opdagen. Wat ga je doen? Word je boos, ga je zitten mokken, geef je iemand anders de schuld of los je het op? De manier waarop jij omgaat met problemen is waarschijnlijk ook de manier waarop je kind hier later mee omgaat. Wat wil je ze meegeven en hoe doe je dat? 

‘Ieder huisje heeft zijn kruisje’; dat gezegde is er niet voor niks. Iedereen heeft wel eens problemen, ook al is dat niet altijd aan iemands gezicht af te lezen. Het kan dus van alles zijn en soms heb je er geen invloed op, maar in veel gevallen wel. 

Ook je kind zal later tegen problemen aanlopen. Aangezien jij zijn of haar grote voorbeeld bent, is het belangrijk dat je nu al laat zien hoe je op de juiste manier een probleem aanpakt. Dit zijn een aantal dingen die je moet weten.
 

1 Er is een probleem

Het probleem herkennen is vaak de eerste stap. Dit wordt vaak duidelijk door signalen uit je omgeving of door je lichaam zelf. Rekeningen die niet betaald kunnen worden, slechte beoordeling op je werk, slecht slapen, vaak hoofdpijn of andere klachten. Ze wijzen allemaal naar de oorzaak van het probleem. Vaak denken we dat, door er geen aandacht aan te geven, het probleem vanzelf wel weg zal gaan, maar zo werkt het helaas niet. Deze signalen zijn er niet voor niks. Negeer ze dan ook niet maar ga ermee aan de slag. 
 

2 Bedenk een oplossing

De tweede stap is rustig nadenken. Niet te lang want anders wordt het piekeren, maar lang genoeg om te bedenken welke mogelijke oplossingen er zijn. Ga voor een oplossing die werkt op de lange termijn en niet voor de, vaak makkelijkere, oplossing die maar tijdelijk werkt. Bij een klein probleem kun je je kind betrekken door samen een oplossing te zoeken. Bijvoorbeeld: het hengsel van de boodschappentas is gescheurd. Wat moeten we doen om de boodschappen naar huis te krijgen? Samen bedenken jullie vast de perfecte oplossing. Hier leert je kind een hoop van. 
 

3 Praat erover

Als je toch lang blijft nadenken en de oplossing lijkt niet dichterbij te komen, dan is dit hét moment om er met iemand over te praten. Het lucht op en de ander kan met nieuwe ideeën komen voor een oplossing die jij nog niet had bedacht. Het gesprek hoeft niet gelijk een met een professional te zijn, maar een vriend, vriendin of familielid kan misschien ook al helpen. Steun en een luisterend oor zijn belangrijk.
 

4 Hulp zoeken

Ligt het probleem toch nog gecompliceerder dan is het verstandig om contact op te nemen met iemand die verstand heeft van zaken. Voor een lichamelijk probleem ben je bij de huisarts aan het goede adres, maar voor een relatieprobleem moet je misschien bij iemand anders zijn. Zo is er voor ieder probleem een oplossing, alleen gaat het er wel om dat je bij de juiste persoon aanklopt. Neem contact met ons op voor advies en de juiste doorverwijzing.