Pre-baby checklist (ook voor tweelingen)

twins

Zo, die baby zit in je buik. Een overwinning op zich. Je hebt nu lekker een flink aantal maanden om te wennen aan het idee en je voor te bereiden op de komst van jullie kleintje.

Laten we die voorbereiding eens wat nader bekijken. Wat moet er nu eigenlijk gebeuren om klaar te zijn voor dit nieuwe kleine mens in je leven? 

Grote beslissingen

Behalve een naam (op zich al geen gemakkelijke taak) zijn er nog een aantal grote beslissingen die jullie moeten nemen. Hoe gaan jullie de opvoeding verdelen? Gaan jullie allebei weer werken en hoeveel of blijft een van jullie thuis? Kunnen jullie financieel goed rond komen om de extra kosten van een kind te dragen? En gaan jullie het kind opvoeden binnen de normen van religie of laat je je kind daar later zelf voor kiezen? Hoe meer je van te voren hebt nagedacht en hebt gepraat over dergelijke kwesties, hoe minder de kans bestaat op discussies hierover wanneer de baby er eenmaal is.

Uitzet

Spullen kopen of niet? De een vindt het geweldig om het derdehands wiegje van de achterburen over te nemen terwijl de ander liever alles nieuw aanschaft. Op zich kan het heel handig zijn om een aantal zaken over te nemen, omdat het kind er na een half jaar toch weer uitgegroeid is. Het is daarom ook slim om kleertjes in diverse maten te kopen en niet alles in new born formaat. Zonde van je geld. Advies: heel veel mensen in je omgeving zullen je hun oude babyspullen aanbieden. Zijn zij er vanaf en hoef jij het niet te kopen. Op zich hartstikke lief, maar voel je absoluut niet verplicht om alles aan te nemen. Jij bepaalt!

Dagverblijf, school of gastouder

Vooral in de grotere gemeenten kan het vinden van een plek op een school of kinderdagverblijf nog best een uitdaging zijn. Wacht niet tot je kind drie en half is en ga je vast oriënteren welke scholen en dagverblijven er zijn en in hoeverre zij plek hebben. Eventueel reserveer je vast een plekje op de school of dagverblijf van je keuze. Zie je een dagverblijf niet zo zitten? Je kunt ook kiezen voor een gastouder. Op die manier verblijft je kindje in een huiselijke situatie en krijgt het alle aandacht. Maar natuurlijk draag je de zorg voor je kind niet zomaar aan een willekeurig iemand over. Plan op tijd bezoeken in en neem de tijd om te beslissen bij wie jullie je het meest prettig voelen. 

Wat? Een tweeling?!

Dat was misschien niet helemaal gepland, maar hopelijk ervaren jullie het als een extra cadeautje. De planning moet nu wel enigszins aangepast worden. Een paar tips: je gaat héél veel luiers nodig hebben. Begin vast tijdens de zwangerschap met inslaan en jaag op kortingen en koopjes. Bij een tweeling hoef je trouwens echt niet alles dubbel aan te schaffen. Koop neutrale kleding en wissel dit straks lekker af per kind. Houdt rekening met de grote aankopen zoals een kinderwagen en autozitjes. Deze zijn vaak duur, dus het is slim hier vooraf voor te sparen of familie te vragen hieraan bij te dragen als ze een cadeau willen geven. Kun je meteen vragen welke opa’s en oma’s, tantes en ooms bereidt zijn een dagje op twee baby’s te passen.

Ga iets leuks doen

Je kunt misschien alleen nog maar denken aan zwangerschapskwalen en babynamen, maar vergeet niet dat jij en je partner nu voor het laatst met zijn tweetjes zijn. Geniet daar gewoon ook nog even van. Ga lekker naar de bioscoop en uit eten (je hebt nu nog geen oppas nodig) of neem een paar dagen vrij voor een weekendje weg. Praat met elkaar en zorg dat jullie deze zwangerschap samen beleven. Straks kan je door de hectiek van jullie nieuwe leven nog wel eens vergeten elkaar echt even in de ogen te kijken.

Voor de bevalling

Dit is misschien nog wel het makkelijkst van alles. Via de verloskundige krijg je een aanvraagformulier voor een bevallingspakket. Deze kun je ophalen bij de apotheek of thuiszorgwinkel. Hierin vind je alles dat je nodig hebt voor een (onverwachte) thuisbevalling. Ook zal de verloskundige aangeven of je bed op klossen gezet moet worden. Een te laag bed is namelijk zowel voor de verloskundige als voor jou heel onhandig. Tot slot is het handig om wat nieuw elastisch katoenen ondergoed en grote maandverbanden te kopen. Fijn voor die eerste dagen na de bevalling. Zet je tas met jouw toiletspullen, nachtkleding, ondergoed en twee setjes babykleertjes klaar vanaf twee weken voor de uitgerekende datum. Hoef je daar niet meer aan te denken op het ‘moment suprême’.