Hoe was het op school?

Hoe was school?

Jij: Hoe was het op school vandaag? Je kind: "Goed." En dat was dat. Veel ouders stellen dagelijks dezelfde vraag en krijgen dagelijks hetzelfde antwoord.

Kies volgende keer anders één van de 10 vragen hieronder. Dikke kans dat je een interessanter antwoord krijgt

  1. Wat was vandaag het allereerste wat je zag toen je de klas in kwam?
  2. Wat zou jij vandaag hebben gedaan als jij de juf was?
  3. Wie was het vandaag het allerstoutst van de klas?
  4. Wie zit er naast je in de klas? En voor en achter je?
  5. Wie had vandaag de mooiste kleren aan?
  6. Wie had je vandaag wel met een raket naar de maan willen sturen?
  7. Wie had je vandaag wel een cadeautje willen geven?
  8. Met wie heb je gespeeld in de pauze?
  9. Wat was het leukste of grappigste moment van de dag?
  10. Wat zou je willen dat je morgen kan leren op school?

We hebben ook nog een paar tips die kunnen helpen:

1  Eerst even uitrusten

Laat je kind eerst een half uurtje of een uur met rust voor je begint met vragen stellen. Je kind is moe en wil vooral even geen vragen beantwoorden. Nog beter is om ‘s avonds in bed nog even kort de dag door te nemen. Gezellig rustmoment voor jullie samen en voor je kind prettig om eventuele frustraties te delen en te verwerken voor het gaat slapen.

2  Start met een compliment.

Op die manier laat je zien dat het niet je intentie is je kind uit te horen maar om gewoon uit interesse en betrokkenheid te willen weten hoe het was. Benoem iets waar je die dag trots op was. Bijvoorbeeld: “Ik vond het zo goed van je dat je vandaag zelf je schoenen in de gang al uitdeed” of “Wat goed dat je vandaag je zelf je gymspullen hebt ingepakt.” Een compliment is goed voor het zelfvertrouwen van je kind en een goede opening voor een prettig gesprek. Daarna kun je doorvragen: Hoe was de rest van je dag? En vervolgens een van de meer specifieke bovenstaande vragen stellen. Je kunt hier ook een dagelijks terugkerend ritueel van maken. Kinderen houden van vaste rituelen en zijn op die manier voorbereid op het feit dat er vragen gesteld gaan worden. En na een tijdje hoef je er dan misschien niet eens meer om te vragen.

Hulp nodig of vragen?