Kleine heldendaden

Kleine heldendaden

“Mama, kijk! Er zit een lieveheersbeestje op de tafel!” Bijna iedere ouder leert zijn kind het kleine torretje voorzichtig op te pakken en buiten vrij te laten. Het lieveheersbeestje is gered en je kindje heeft zijn eerste kleine heldendaad verricht.

Als ouders vergeten we soms hoe belangrijk die kleine momenten zijn. Dat is jammer want juist dát zijn de momenten waarop je kind de potentie laat zien om een geweldig mooi mens te worden die iets bijdraagt aan de wereld om hem heen. Het is dus zeker goed om dit gedrag te benoemen en te belonen met een compliment. Zelf het goede voorbeeld geven helpt natuurlijk ook. Je kind zal zo gestimuleerd worden om vaker iets de doen voor een ander zonder daar iets voor terug te verwachten.

Kinderen die weten hoe belangrijk dit onzelfzuchtige gedrag is, gaan verder. Die zien op het Jeugdjournaal een item over kinderarbeid in Sri Lanka en besluiten geld in te gaan zamelen met het wegbrengen van lege flessen zodat de kinderen daar niet meer hoeven te werken voor hun eten. Die bedenken ineens dat ze best op woensdagmiddag liedjes kunnen gaan zingen voor al die opa’s en oma’s in het verzorgingshuis ‘omdat ze zich anders altijd zo vervelen’. Die spelen met het kind dat altijd gepest wordt of houden hun spreekbeurt over Greenpeace of een ander goed doel. Die worden kleine helden!

Deze maand vieren we alle kleine heldendaden in onze artikelen en op Facebook.