De bom in je binnenste

Bom

Je hebt het al drie keer gezegd en nog steeds ligt er speelgoed midden in de gang. Dat weet je omdat je net met je blote voet op zo’n scherp bouwblokje bent gestapt. Ineens ben je het zat en voor je het weet schreeuw je tegen je kind dat het 'NU EINDELIJK EENS DIE ROTZOOI MOET OPRUIMEN!!!!' Je ziet je kind schrikken en meteen voel je je schuldig. We kunnen soms, en meestal vaker dan we willen, ineens ontploffen van woede tegen onze kinderen. Waarom is dat en hoe ontmantel je de bom in je binnenste?

Moe, moeder, moest

Inmiddels weet jij wel waar het woord ‘moeder’ vandaan komt. Je bent niet moe, je bent moeder. En omdat je moe bent, is je lontje gewoon wat korter. Helaas is het meestal zo dat we die vermoeide woede niet loslaten op onze baas of collega’s, niet op de kassajuffrouw, maar wel op onze kinderen.

Je snapt er niks van!

Ken je de volgende situatie? Jij zegt dat het eten klaar staat, je kind zegt dat het verder wil spelen, jij zegt dat jullie nu moeten eten omdat het anders koud wordt en je kind zegt ‘nee’. En daar ga je weer. Herrie in huis. Je begrijpt gewoon niet dat je kind het niet snapt! Dat jij net een uur lang in de keuken hebt staan zwoegen om lekker eten te maken, dat het nu eenmaal zes uur is en tijd om te eten en dat je geen zin hebt in die eeuwige discussie.

Maar wees eerlijk, nu je dit leest en er even over nadenkt, begrijp je waarschijnlijk best dat je 4, 6 of 8 jarige dit niet snapt.

Wat kun je doen?

Het belangrijkste is om vooraf te beseffen dat je, wanneer je bijvoorbeeld je kind gaat vragen iets op te ruimen, het risico loopt op een discussie die eindigt in een schreeuwpartij. Besluit vooraf wat je gaat doen als je grens bereikt is. Wat helpt jou om niet te gaan schreeuwen? Vaak helpt het om jezelf tijdelijk uit de situatie te halen. Ga even op de gang staan als je voelt dat je je grens aan het bereiken bent, tel tot 10 en adem een paar keer in en langzaam en diep uit. Pas als je hartslag weer normaal is, ga je terug de situatie in. Wat ook helpt is het bewustzijn dat je kind niet ‘de vijand’ is, ook al voelt dat soms wel zo. Zoek dus een manier om samen het gewenste resultaat te bereiken in plaats van elkaar tegen te werken.

Situaties waarin je wel mag schreeuwen

Als je kind op het punt staat zijn vingers in het stopcontact te stoppen of een duik vanaf het perron te nemen, is het absoluut prima om heel hard te schreeuwen. Je kind zal vast schrikken maar dat is op dat moment van ondergeschikt belang.Je kunt daarna op rustige toon uitleggen waarom je schreeuwde. Het schreeuwen laat in dit geval het kind leren hoe gevaarlijk de situatie is en zal dus niet zo snel nogmaals hetzelfde gedrag vertonen.

Wil je meer advies over deze of andere opvoedkundige zaken, neem dan contact met ons op.

Hulp nodig of vragen?