Waarom ben je bang?

Waarom ben je bang?

Als het warm is, dan is een kort koppie wel lekker fris. Maar wat als je kind doodsbang is voor de kapper? Kinderen kunnen soms bang zijn voor dingen waar wij als volwassenen niets van begrijpen. Hoe ga je als ouder om met de irreële angsten van je kind?

Het hoort erbij

Angst is een normale menselijke emotie en ook deze emotie dient ontdekt te worden in de ontwikkeling van een kind. Anders gezegd: bang zijn hoort bij opgroeien. Angst fungeert als een waarschuwing voor gevaar. Het is dus belangrijk dat een kind leer om het gevoel te herkennen en vervolgens te leren de angst op waarde te schatten. Wat is echt gevaarlijk en wat niet?

Angst begint al heel vroeg. Baby’s zijn bang voor harde geluiden, lichtflitsen en plotselinge bewegingen. Gaandeweg leert een baby dat een hard geluid, een flits of een onverwachte beweging niet persé betekent dat er gevaar dreigt. De angst hiervoor zal dus verdwijnen.

Wat als …?

Maar natuurlijk dienen zich dan weer andere angsten aan. Zo zal een peuter die de wereld om zich heen aan het verkennen is, ook angstig zijn om achtergelaten te worden, bang om de controle te verliezen. Weer later gaan kinderen piekeren over wat er zou kunnen gebeuren. Dit is ook het moment dat veel irrationele angsten de kop op steken. Zoals het genoemde voorbeeld van de kapper. Wat als de kapper mijn oor er af knipt? Wat als mijn haar nooit meer terugkomt? Ook onschuldige grappen van volwassenen kunnen in deze periodes grote angsten veroorzaken. Denk aan opmerkingen als “Pas maar op. Als je niet lief bent stopt Zwarte Piet je in de zak en moet je mee naar Spanje.” 

Laat zien dat het veilig is

De manier waarop een kind leert met diverse angsten om te gaan, is door te ervaren dat er geen gevaar is. Dat betekent dat de situatie waar het kind bang voor is, niet vermeden moet worden maar juist opgezocht. Als ouder heb je hierin een zeer belangrijke voorbeeldfunctie. Blijf heel rustig en stel je kind gerust. Neem de angst serieus maar ga er niet in mee. Laat zien dat de situatie veilig is. In het voorbeeld van de kapper, door bijvoorbeeld eerst zelf je haar te laten knippen en ondertussen een gezellig praatje te maken.

Je zult zien dat je kind uiteindelijk je voorbeeld zal volgen en na een positieve ervaring een stuk minder bang zal zijn. Soms vergt het voor jou als ouder best wat geduld. Zeker als de angst in jouw ogen volslagen idioot is. Toch betaalt het zich terug wanneer je het serieus neemt en je kind ondersteund in het overwinnen van zijn of haar angst.