Week Tegen Pesten: aandacht voor grapjes die kwetsen

Week Tegen Pesten: speciale aandacht voor grapjes die kwetsen

Elk jaar wordt eind september de Week Tegen Pesten (26 t/m 30 september) georganiseerd. Misschien heb je er wel iets van meegekregen aangezien meer dan 1.000 scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo meedoen. Tijdens die week wordt aandacht besteed aan pestgedrag onder kinderen en jongeren. Ieder jaar wordt een ander thema binnen dit onderwerp behandelt. In 2022 luidt de slogan van de Week Tegen Pesten 2022 luidt ‘Grapje! Moet toch kunnen?!’ De scholen zijn weer begonnen, dus dit is hét moment om te werken aan een fijne en veilige groep.
 

Grapje! Moet toch kunnen?!

Over het algemeen zijn grapjes heel leuk en onschuldig. Ze zorgen voor gezelligheid en verbinding. Maar grapjes hebben ook een andere kant. Eenmaal op de persoon gericht kunnen ze bijvoorbeeld kwetsend zijn. Hoe ga je daarmee om en zorg je samen voor een goede sfeer? Daar gaat de Week Tegen Pesten 2022 over. De vraag of een grapje moet kunnen roept natuurlijk meer vragen op. Wat voor grapjes zijn dit dan bijvoorbeeld? 
 

Lesmateriaal en openingsfilmpje

Veel scholen deden mee aan de Week Tegen Pesten 2022 en maakten een goede start in het nieuwe schooljaar. Ben je docent en wil je alsnog aan de slag met de lesmaterialen voor de Week Tegen Pesten 2022? Je vindt een overzicht van alle materialen op de lesmaterialenpagina. Ook staat daar het openingsfilmpje van Week Tegen Pesten. Nadat je dit met je kinderen hebt bekeken kun je met de vragen die als suggestie staan opgesomd het gesprek openen.
 

Week tegen Pesten-poster

Wellicht dat je ‘m al ergens hebt zien hangen, maar op vele scholen hangt nu de Week Tegen Pesten-poster. Iedereen op school kan zo zien dat er dit jaar weer aandacht is voor pestgedrag. Er is een poster voor verschillende leeftijdsgroepen. Deze kun je helaas niet meer bestellen, maar je kunt ze wel als pdf downloaden.

Wil jij ook de Week Tegen Pesten steunen, print ‘m dan uit en hang ‘m bijvoorbeeld voor je raam!