Zo vier je een duurzame kerst

Zo vier je een duurzame kerst

Natuurlijk willen we graag dat onze kinderen over 30 jaar nog steeds kunnen genieten van de feestdagen. Maar daarvoor zullen we samen er nu al voor moeten zorgen dat die toekomst wordt veiliggesteld. Dat betekent dus dit jaar al beginnen met het vieren van een duurzame kerst. Hoe? Dat lees je hier. 

Bij het echte kerstgevoel denken we al gauw aan een kerstboom, veel lampjes en andere kerstversieringen en natuurlijk veel en lekker eten. Hoewel deze dingen allemaal ontzettend gezellig zijn, hebben ze helaas vaak wel een negatieve invloed op het milieu. Om de feestdagen te verduurzamen, hebben wij een aantal slimme tips.
 

De grond in, die boom!

Veel mensen genieten het liefst van de geur van een echte kerstboom. Heel begrijpelijk. Alleen eindigt die boom na de feestdagen vaak op de brandstapel. En verbranding levert een grote uitstoot van CO2 op. Recycle je kerstboom liever en koop een boom met een kluit in een pot in plaats van op een houten kruis. Na de feestdagen kun je de boom dan in je eigen tuin planten. Vind je dat teveel gedoe? Tegenwoordig bestaat ook de mogelijkheid om een kerstboom te huren! Na de feestdagen kun je de boom weer terugbrengen en zorgt de eigenaar dat deze weer netjes in de grond wordt gezet.
 

Zuiniger met de lichtjes 

De traditionele kerstverlichting mag natuurlijk niet ontbreken, maar het kan wel duurzamer. Die lichtjes slurpen namelijk erg veel energie. Probeer ze daarom zoveel mogelijk te vervangen door ledverlichting. Het is niet een alleen een stuk zuiniger, maar het heeft ook meer branduren. En als je het echt goed wil aanpakken, dan zijn er zelfs LED-lichtsnoeren op zonne-energie. Belangrijk: zet alle lichtjes, zowel binnen als buiten, uit wanneer je naar bed gaat en doe ze pas weer aan wanneer het begint te schemeren.
 

Duurzaam dineren

Kerst is zeker ook een feest van lekker eten. De supermarkten puilen uit met de heerlijkste hapjes en er wordt uitgebreid gekookt en gebakken. Helaas verdwijnt er na afloop van het diner vaak een groot deel van de feestmaaltijd in de afvalbak. Toch zonde. Voor een duurzaam kerstdiner hoef je niet veel te doen. Maak eenvoudig porties die iedereen op kan en kies voor slechts één gang met vlees. En probeer niet teveel aluminiumfolie te gebruiken voor het afdekken van je eten maar maak gebruik van herbruikbare bewaardozen. Heb je na het diner nog eten over? Gooi dit dan bij het groenafval in de bak of koop een eigen compostbak voor in de tuin.
 

Versiering uit blik

Wil je echt duurzaam aan de slag? Wees dan creatief en maak je eigen kerstversiering van gerecycled materiaal. Knip of snij kerstvormen uit een leeg blik of gedroogde sinaasappelschillen om mooie versieringen te maken voor in de boom. Gebruik oude jampotten om kaarsjes in te zetten en versier deze met doorschijnend vliegerpapier. Niks is te gek als het gaat om een duurzame kerst en de kinderen hebben ook nog wat om lekker te knutselen. 
 

Kerstrommel

Na kerst blijft er vaak een hoop rommel over. Gooi niet alles klakkeloos in de vuilnisbak maar ga bewust om met je afval. Lege wijnflessen in de glasbak, plastic in de plasticbak, en het cadeaupapier kan grotendeels bewaard worden en opnieuw gebruikt worden. 

Zo wordt het een fijne én verantwoorde kerst.