Zon

Vakantie

Het is heerlijk om naar buiten te gaan als de zon schijnt. Zorg wel dat je jezelf en je kind goed beschermt tegen de zon.

Altijd zonnebrand smeren

Bescherm je kind door het in te smeren met zonnebrandcrème, ook in de schaduw. Gebruik voor kleine kinderen een crème met een hoge beschermingsfactor (minimaal factor 30) en smeer ze elk uur in. Leg oudere kinderen uit waarom ze zich regelmatig in moeten smeren. Door verbranding veroudert de huid namelijk sneller en loop je meer risico op huidkanker.

Bescherm kleine kinderen

De huid van kleine kinderen kan maar 5 tot 10 minuten tegen de zon. Houd kleine kinderen zo veel mogelijk uit de felle zon, vooral tussen 11.00 en 15.00 uur. Gebruik bijvoorbeeld een parasol of een zonnescherm.

Om het hoofd van je kind goed te beschermen, kun je een petje of een zonnehoedje opzetten. De ogen van kleintjes zijn heel gevoelig voor uv-straling. Er zijn speciale kinderzonnebrillen te koop. Ook is het belangrijk dat ze veel drinken. Dat helpt om de warmte kwijt te raken en voorkomt uitdroging.

Toch verbrand?

Mocht je kind ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch verbrand zijn, smeer het dan in met een verzorgende aftersun. Raadpleeg bij ernstige verbranding je huisarts.

Zonnebank

Een zonnebank heeft net zo veel nadelen als de zon. Bovendien krijgen kinderen die vaak buiten zijn al genoeg zonlicht. Een zonnebank is voor kinderen af te raden, zeker als ze jonger dan 15 jaar zijn en een licht huidtype hebben.

In de kinderwagen

Zet je kinderwagen nooit in de zon en zeker niet met de kap omhoog. Anders heb je kans op oververhitting en uitdroging. Wil je een beschermdoek over je kinderwagen tegen de zon gebruiken? Sluit de wagen dan nooit volledig af. Het is belangrijk dat er voldoende frisse lucht bij je baby komt en dat het niet te warm wordt. Kijk ook regelmatig of het nog goed gaat met je baby. Tot slot is het belangrijk dat een beschermdoek goed vast zit. Anders kan je baby de doek vastgrijpen en er in verstrikt raken.

Als het buiten windstil is, zet de kap van je kinderwagen dan omlaag. Zo kan het goed ventileren.

Bron: Stichting Opvoeden.nl