ADHD

play

ADHD

Alle kinderen zijn wel eens druk. Ze kunnen erg enthousiast of juist heel nerveus zijn waardoor ze zich onrustig gedragen. Als je merkt dat je kind erg vaak concentratieproblemen, impulsief gedrag en onrustig gedrag laat zien, zou het kunnen dat het ADHD heeft.

Wat is ADHD?

Kinderen met ADHD hebben moeite zich te concentreren, ze reageren vaak impulsief en laten druk en onrustig gedrag zien. ADHD is een afkorting voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, in het Nederlands ook wel aandachtstekort-hyperactiviteitsstoornis genoemd.

ADHD kent verschillende vormen. Kijk voor meer uitleg op SteunpuntADHD.nl van oudervereniging Balans.

Wat kan het ook zijn?

De Concentratieproblemen en het drukke en impulsieve gedrag kunnen ook een andere oorzaak hebben. Het kan komen door het temperament van je kind of vanuit opstandigheid, emotionele problemen of problemen in het gezin. Ook grote veranderingen zoals een echtscheiding een verhuizing of een nieuwe school kunnen (tijdelijk) zorgen voor moeite met concentratie of hyperactief gedrag.

Is het ADHD?

ADHD wordt meestal herkend op de basisschool, maar de symptomen kunnen ook al eerder optreden.
Wanneer het gedrag van je kind aanhoudt en niet lijkt te verbeteren, kan het zijn dat er meer aan de hand is. Overleg met bijvoorbeeld de leerkracht of pedagogisch medewerker van de naschoolse opvang.
Hoe gaat het op school en op de opvang? Worden jouw zorgen herkend? Ook wanneer jouw zorgen niet herkend worden kan het geen kwaad om advies of hulp te vragen.

Hulp zoeken

Wanneer je vermoedt dat jouw kind zich anders gedraagt dan andere kinderen, praat er dan over met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) of de huisarts.
Zij kunnen je eventueel doorverwijzen naar een specialist. Deze specialist kijkt samen met jullie naar de mogelijke oorzaken van het gedrag en of de diagnose ADHD van toepassing is.

Bron: Stichtingopvoeden.nl