Ondergewicht

Maak je je zorgen over het gewicht van je kind? Meestal is er niets aan de hand en hoort een lager gewicht gewoon bij je kind.  Als het gewicht van je kind flink lager is dan het gemiddelde gewicht van kinderen van dezelfde leeftijd met dezelfde lengte noemen we dat ondergewicht.

Ondergewicht

Mogelijke oorzaken van ondergewicht

Het kan zijn dat een laag gewicht gewoon bij je kind hoort, bijvoorbeeld omdat jullie als ouders ook een laag gewicht hebben. Als je kind zijn of haar groeicurve blijft volgen en het gewicht niet naar beneden afbuigt, hoef je je geen zorgen te maken. Je kind is dan gewoon wat licht voor zijn of haar leeftijd of lengte. Ondergewicht kan verschillende oorzaken hebben. Behalve een ziekte of een eetprobleem kunnen er ook andere oorzaken zijn. Misschien slaat je kind maaltijden over? Lust hij of zij weinig? Als je kind daarbij heel snel groeit is het belangrijk om hem of haar in de gaten te houden.

Weinig eten is nog geen eetprobleem

Als ouder kun je je behoorlijk zorgen maken als je kind een kleine eter is, maar dat is niet altijd nodig. Kinderen kunnen weinig eten en toch gezond zijn en vol energie zitten. Als je kind minder eet dan andere kinderen, maar goed groeit, speelt en leert, hoeft er niets mis te zijn.  Soms eten kinderen ook tijdelijk wat minder.

Gezondheidsrisico's van ondervoeding

Als je kind langere tijd weinig eet kunnen er na een tijdje voedingstekorten ontstaan en blijven de groei en ontwikkeling misschien achter. Dit noemen we ondervoeding. Dat kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je kind. Voelt je kind zich snel moe? Kinderen die langdurig te weinig eten, hebben weinig energie. Hun conditie gaat achteruit en hun weerstand tegen ziekten wordt minder.

Eet gezond

Als je kind te weinig weegt of een kleine eter is,  is het in ieder geval belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Het lichaam van je kind heeft voldoende voedingsstoffen en energie nodig om fit en sterk te blijven.

Voedingstips bij ondergewicht

Bij ondergewicht is het belangrijk dat je kind regelmatig eet. Dat betekent drie maaltijden en gezonde tussendoortjes. Geef je kind producten met veel eiwitten en voldoende goede vetten. Eiwit zit vooral in vlees, vis, vleesvervangers, ei, melk(producten), noten en peulvruchten. Gebruik vloeibare bak- en braadproducten of olie voor het bereiden van de maaltijd en zorg voor margarine op brood. Geef elke dag bijvoorbeeld als tussendoortje een handje noten of pinda's, en een stuk fruit.

Meer tips bij ondergewicht

  • Geef zelf het goede voorbeeld en maak de maaltijden leuk.
  • Samen boodschappen doen en koken kan ervoor zorgen dat je kind meer zin krijgt in eten.
  • Laat je kind vaak buitenspelen en bewegen. Daar krijgt hij of zij trek van en zorgt ervoor dat je kind fit blijft.
  • Blijf positief en praat niet steeds over aankomen.
Maak je je zorgen? Bespreek het dan met de jeugdverpleegkundige of de jeugdarts. Zij kunnen je advies geven en je zo nodig voor meer hulp verwijzen naar een diëtist.