Borstvoeding geven, of toch maar niet?

borstvoeding

Een van de eerste dingen die je doet nadat je baby is geboren, is je baby voeden. Traditioneel gezien doen vrouwen dat met de borst. Niet alleen is het gratis, maar moedermelk bevat ook een heleboel goede voedingsstoffen die perfect zijn afgestemd op de behoeften van je kindje. Daarnaast versterkt het voeden de band tussen moeder en kind. Niet voor niets adviseert de World Health Organisation (WHO) om minimaal zes maanden lang exclusief borstvoeding te geven.

Geweldig dus, maar… niet iedere moeder ervaart het geven van borstvoeding als prettig. Soms lukt het ook niet (goed). Dit kan erg stressvol zijn voor zowel moeder als kind.

In dit artikel hebben we het over de voor- en nadelen én de alternatieven voor borstvoeding.

De voordelen van borstvoeding

Zoals gezegd is borstvoeding echt de meest natuurlijke manier om je kindje te voeden. Het bevat alle vitamines en voedingsstoffen die je kind nodig heeft. Als bonus zit er ook nog een soort ingebouwde antibiotica in, die je kindje beschermt tegen infecties en ziektes. 

Ook handig; borstvoeding heb je altijd bij je en het heeft altijd de juiste temperatuur. Dat scheelt een hoop gedoe met flessen die opgewarmd moeten worden en geeft je dus veel vrijheid om je baby te voeden waar en wanneer je wilt.

Colostrum, voor- en achtermelk

Wist je dat borstmelk meeverandert met je kindje? Niet alleen de hoeveelheid verandert, maar ook de samenstelling.

In de eerste dagen na de bevalling is de melk dik, vet en een beetje gelig van kleur. Deze melk noemen we colostrum en is een bommetje van eiwitten en antistoffen die helpen om de darmen van je kind op gang te krijgen. 

Daarna wordt de melk iets dunner en lichter van kleur. Vanaf dat moment krijgt je baby een zoetige melk die veel melksuiker (lactose) bevat. Naarmate je kindje langer doordrinkt, wordt de melk wat dikker en vetter. Vroeger sprak men over voormelk en achtermelk, maar dat geeft het idee dat het om twee verschillende soorten gaat. Dat is echter niet zo. Het duurt gewoon even voor het vet uit de melkcellen vrijkomt en bij je baby terechtkomt. Drinkt jouw kindje meestal maar kort en kleine beetjes? Geen stress, jouw lichaam past de vettigheid van de melk aan op basis van het drinkgedrag van je baby.

Wat als borstvoeding geven moeilijk of onmogelijk is?

Als alles goed gaat, is het geven van borstvoeding prettig voor zowel moeder als kind. Dat is echter niet altijd het geval. Er zijn nogal wat zaken die de ervaring negatief kunnen beïnvloeden of die het geven van borstvoeding zelfs onmogelijk maken.

Bijvoorbeeld:

  • het gebruik van bepaalde medicijnen
  • verplaatste tepels na een borstverkleining
  • spruw
  • tepelkloven
  • problemen met aanleggen
  • borstontsteking

Als borstvoeding geven pijn doet of het aanleggen heel moeilijk gaat, kan dat stress opleveren bij zowel moeder als kind. In plaats van een fijne, rustgevende ervaring, wordt het dan iets waar je enorm tegenop gaat zien. Veel moeders voelen zich schuldig en hebben het gevoel dat ze falen in iets dat heel natuurlijk zou moeten zijn. Ook kan er de angst zijn dat het kind ziek of ondervoed zal raken als het niet genoeg borstmelk krijgt. Helaas wordt er vanuit de omgeving ook vaak druk gelegd op het belang van het geven van borstvoeding. Dat kan het gevoel van verplichting versterken. 

Alternatieven

Hoewel borstmelk een heleboel voordelen heeft, is het zeker niet de enige optie. Als borstvoeding zoveel stress geeft of zelfs onmogelijk is, kun je met een gerust hart kiezen voor een alternatief. Kunstvoeding is de meest voordehandliggende optie. Kunstvoeding is er in poedervorm (dat je aanlengt met lauw water) of kant-en-klaar (die je alleen hoeft op te warmen).

Er bestaat in Nederland ook de mogelijkheid om gebruik te maken van donormelk. Dit is borstmelk van moeders die zelf meer melk produceren dan hun eigen kindje nodig heeft. Door dit te doneren, helpen ze moeders die door omstandigheden niet in staat zijn zelf met de borst te voeden. Wil je hier meer over weten? Vraag het eens bij je huisarts of het consultatiebureau.