De scholen gaan weer beginnen. Tijd voor ritme en structuur.

De scholen gaan weer beginnen. Tijd voor ritme en structuur.

Langzaam maar zeker komt de zomervakantie tot een einde en binnenkort moeten alle kinderen weer naar school. Dat betekent vroeg opstaan, op tijd naar bed en huiswerk maken. Het is niet gek dat veel kinderen nogal eens moeite hebben met die overgang van ruimte en vrijheid naar regeltjes en structuur. In dit artikel geven we je een aantal tips hoe jij je kids kan helpen om weer langzaamaan te wennen aan de dagelijkse structuur.
 

Start een week van tevoren met wennen

Het allerbelangrijkste is dat je op tijd begint met dat wennen. Dat wil zeggen dat je een week voor de school weer begint, start met het instellen van vaste tijden voor opstaan, eten en naar bed gaan. Schrijf ze eventueel op in een schema en plak het op de koelkast zodat de verwachtingen en afspraken duidelijk zijn. Door de bedtijd elke avond iets vroeger in te stellen en de volgende ochtend een consistente wektijd aan te houden, help je hen om 's ochtends fris en energiek te zijn als de school weer begint.
 

Voer gesprekken over school

Ook door weer te praten over de tijd na de vakantie, help je jouw kinderen om te wennen aan de gedachte dat ze straks weer naar school moeten. Dit hoeven trouwens helemaal geen zware gesprekken te zijn. Juist gesprekken over leuke ervaringen van het jaar ervoor, de vrienden en vriendinnen die ze straks weer gaan zien en welke leerkracht ze straks hebben, zorgen ervoor dat school weer iets wordt om naar uit te kijken.  
 

Plan leuke naschoolse activiteiten 

Als de school straks weer begonnen is, kun je er nog steeds voor zorgen dat de overgang van vakantie naar school een beetje ontspannen is. Plan bijvoorbeeld een paar leuke activiteiten na school die een beetje doen terugdenken aan de vakantie. Hierdoor geef je je kinderen ook iets om naar uit te kijken na schooltijd.


Maak een visuele planning

De eerste weken na de vakantie zijn vaak het rommeligst. Een visuele planning kan dan helpen om het overzicht te bewaren. Gebruik kleurrijke posters, magneten of een whiteboard om de dagelijkse activiteiten in een overzichtelijke volgorde te laten zien. Dit maakt de dagelijkse routine visueel en geeft je kind een gevoel van controle en voorbereiding.