Ein-de-lijk: de scholen beginnen weer

Ein-de-lijk: de scholen beginnen weer

De zomervakantie is voor veel ouders zowel een gezellige als een uitdagende tijd. Hopelijk heb je genoten van een vakantie vol leuke momenten. Maar misschien kijk je ook wel weer uit naar het moment dat je lieve kids eindelijk weer naar school gaan. Dat begrijpen we! Je kids kijken er vast ook naar uit om klasgenootjes weer te zien en met ze te spelen. Om goed aan een nieuw schooljaar te beginnen, hebben we een aantal tips voor je. 
 

1. Wen aan de wekker

Jij moest misschien de hele zomer lang op tijd je bed uit, maar je kids hebben in die zes weken een nieuw (uit)slaapritme ontwikkeld. Laat ze in de laatste week van de vakantie vast wennen aan de wekker. Die hoef je niet meteen om half acht te zetten, een uurtje eerder dan wanneer ze normaliter uit bed komen, is ook goed. Denk er dan wel aan dat ze ook weer wat eerder naar bed moeten, kan je dat ook mooi meteen weer oppakken. 


2. Creëer overzicht

Naast school staan er vaak ook een hoop andere activiteiten op de agenda van je kids. Voetbal, pianoles, eten bij opa en oma. Creëer voor de eerste schooldag alvast overzicht door een weekplanning met al deze activiteiten te maken. Hang ‘m bijvoorbeeld op de koelkast, zo weten je kids ook hoe hun eerste weken na de vakantie eruit gaan zien. 
 

3. Zorg dat alles klaar staat

Broodtrommels, rugzakken, vulpennen en de gymkleren; allemaal items die je kids weer nodig hebben nu ze weer naar school gaan. Maar waar zijn al die spullen eigenlijk gebleven? Zoek het alvast allemaal bij elkaar, of laat de kids zelf zoeken. Zo weet je zeker dat je op de eerste schooldag niet halsoverkop op zoek bent naar die ene gymschoen. 
 

4. Een beetje opruimen kan geen kwaad

De zomer is misschien een moment geweest waarin je je kinderen wat vrijer hebt gelaten. Zo hoort dat natuurlijk ook in de vakantie! Maar het nieuwe schooljaar kan je het best beginnen met een opgeruimde slaapkamer. Als je kids een bureau hebben, is dat een goede plek om als eerste aan te pakken. Zo kunnen ze in het nieuwe jaar in ieder geval aan hun bureau huiswerk maken. Je hoeft daarbij echt nog niet te dreigen met die moeilijke topografietoets of spannende CITO toets, maar door te zorgen dat ze een fijne plek hebben voor hun huiswerk, zullen ze er waarschijnlijk ook gemakkelijker aan beginnen. 
 

5. Een rustig begin is het halve werk

De eerste week van het nieuwe schooljaar kan voor je kinderen best zwaar zijn. De lange schooldagen, nieuwe klasgenoten en moeilijkere leerstof vragen een hoop energie. Plan de week niet meteen vol met afspraken, maar bekijk per dag waar je kind zin in heeft. Zo kan hij of zij rustig beginnen aan het nieuwe schooljaar. Vooral in de eerste week is het verstandig dat je kinderen lekker op tijd in bed kruipen, ze zijn waarschijnlijk vermoeider dan ze laten blijken. En zo kan jij ook rustig beginnen aan een nieuw schooljaar.