Gamen

Gamen

Zo voorkom je een verslaving bij je kind! (6 - 16 jaar)

Om te kunnen voorkomen dat je kind verslaafd raakt aan gamen, moet je allereerst begrijpen waarom gamen zo aantrekkelijk is. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om uit te vinden waarom je kind overmatig gamet.
Tot slot zijn er nuttige opvoedtips.

Waarom is gamen zo aantrekkelijk?

Jongens én meisjes vinden gamen leuk. Gamen is aantrekkelijk, want het brengt je even in een andere wereld die heel spannend kan zijn. Kinderen geven zelf aan dat gamen leuk is, omdat:

  • je zelf kunt bepalen wat er gebeurt;
  • je met anderen kunt spelen en jezelf kunt meten met hen;
  • je uitdagingen aan kunt gaan met jezelf (steeds beter worden).

Een ander voordeel is dat je het gevoel van tijd verliest als je een uitdagende game speelt. Dat gebeurt ook wel als je een spannende film kijkt of een boek leest waar je ‘helemaal in’ zit. En dat is een lekker gevoel. Bij gamen is het gevoel vaak nog sterker, omdat een beeldscherm je meer opzuigt dan papier en omdat gamen actievere betrokkenheid vraagt dan bijvoorbeeld een film. Een bijkomend voordeel: gamen is hartstikke leerzaam.

Huiswerk in de knel?

Diezelfde programma’s die ze gebruiken om met elkaar te praten tijdens het gamen, gebruiken jongeren ook wel om samen huiswerk te maken. En soms gamen ze dan tussen het huiswerk maken door. Of moeten we zeggen: ze maken hun huiswerk tussen het gamen door? Dat kan heel handig en gezellig zijn, maar het kan ook afleiden natuurlijk. Bespreek met je puber hoe dat zit, en wanneer hij of zij het beste wel en wanneer niet kan multitasken (twee dingen tegelijk doen).

Wanneer is een kind gameverslaafd?

Van verslaving spreken we als het gamen een probleem wordt. Als er dingen in het dagelijks leven fout lopen door het gamen. En als je kind zijn gedrag dan niet kan aanpassen. Dus wanneer je kind boos wordt omdat jij zegt dat het tijd is om huiswerk te maken.

De belangrijke signalen dat er iets mis is, zijn:

  • Je kind raffelt zijn huiswerk af of doet helemaal niets meer.
  • Het humeur is slecht als er niet gegamed kan worden.
  • Je kind slaapt slechter door gamen in de avond of draait het dag- en nachtritme om.
  • Je kind stopt met sporten en ziet geen vrienden buitenshuis.

Als je deze signalen ziet, heb je meestal hulp nodig om dit gedrag weer om te keren. Vraag die hulp ook. In de praktijk blijkt, dat jongeren die aangemeld worden bij de verslavingszorg voor gameverslaving, allemaal iets ‘hebben’ waardoor het gamen een oplossing werd. Dat kan zijn: problemen op school, depressie, autisme, ADHD, drugsgebruik, ouders in echtscheiding of andere onverwerkte pijn. Het is dan ook goed om niet direct op het gamen te focussen, maar op de mogelijke oorzaak van het gamegedrag.

Opvoedtips

Een basisschoolkind kan nog niet goed de tijd in schatten. Maar ook pubers hebben daar moeite mee. Vooral als ze gamen gebruiken om problemen in het dagelijks leven even te vergeten. Help ze daar dus bij. Dat kan met een tijdklok, of gewoon door zo nu en dan te vertellen hoe laat het is.

Maak afspraken over wanneer er gegamed mag worden. Bijvoorbeeld wel of niet uit school meteen gamen? Of moet het huiswerk eerst af? Wel of niet door de week? Wel of niet na het avondeten?

Praat nooit over het gamegedrag als je kind nog aan het gamen is. Games worden zo gemaakt, dat het moeilijk is om ze even te onderbreken. Tijdens het spel heeft je kind dus geen aandacht voor jou en wordt hij alleen maar kribbig. Kies dan ook een ander moment voor zo’n opvoedgesprek.

Geef ruim van tevoren aan dat er gestopt moet worden om te eten bijvoorbeeld, zodat een spel niet halverwege onderbroken hoeft te worden en gehaalde levels opgeslagen kunnen worden of een opdracht afgemaakt kan worden. Dat is vooral belangrijk als ze samen spelen: je kunt nu eenmaal niet halverwege je team in de steek laten.

Meer weten?

Nog meer informatie over het opvoeden van gamende kinderen vind je op Opvoeden.nl.

Wil je weten of je met je gamegedrag in de gevarenzone zit? Je test het op Gameninfo.nl.

Als je hulp nodig hebt, kun je bellen met de Gamen Infolijn op Gameninfo.nl.

Lees op Mediaopvoeding.nl welke vragen over gamen en gameverslaving andere ouders gesteld hebben.

Bekijk op Gameninfo.nl de video’s over gamen waarin ouders en jongeren met elkaar in gesprek gaan.