Onderhandelen met uw puber

puber

Pubers willen later thuis komen, later naar bed, meer zakgeld.. U kunt daar boos over worden, maar de beste manier om ruzie te vermijden is samen met uw kind onderhandelen over de regels en grenzen.

Met elkaar onderhandelen is ook een manier om een puber te laten ervaren dat je het verst komt met geven en nemen. Je zin proberen door te drijven werkt in praktisch geen enkele situatie. Dat is een echte levensles.

Alleen belangrijke regels
Het is verstandig om alleen de regels te bespreken die u het belangrijkst vindt. Dat scheelt een paar nutteloze discussies. U laat pubers ook meer in hun waarde als u niet van alles een punt maakt. Denk bijvoorbeeld aan een zoen geven of niet, wel of geen oorbellen dragen, hoe hun haar moet worden geknipt, welke make-up is toegestaan en dat soort zaken. Accepteer ook dat ze zo nu en dan experimenteren met hun gedrag. Dat gaat meestal vanzelf over.

Onderhandelen en verbieden
Jongeren weten niet vanzelf hoe ze als volwassenen verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun eigen beslissingen. Dat leren ze voor het grootste deel van hun ouders. Hoe gaat dat?

Onderhandelen
Onderhandelen is vaak een begin. U kunt bijvoorbeeld zeggen: “Je mag na school mee met je vrienden, maar zorg dat je op tijd thuis bent om de tafel te dekken.” Over belangrijke zaken beslissen ouders dan nog steeds.

Verbieden
Soms moet u verbieden: “Je mag niet bij die jongen blijven slapen. We kennen hem niet.” Als u zo ingrijpt, is dat wel eens een opluchting voor een puber. Het geeft hen een goed excuus om dingen waarover ze eigenlijk onzeker zijn, niet te doen. Tegenover u kunnen ze dan wel protesteren en zeggen dat ze uw verbod stom vinden, maar tegen vrienden kunnen ze zeggen: “Ik mag niet van mijn ouders.” Dat klinkt beter dan: “Dat durf ik niet.”

Zelf beslissen
Een wat oudere puber kan over steeds meer zaken zelf beslissen. Rond het zestiende of zeventiende jaar kunt u niet blijven verbieden. Afraden en uitleggen waarom kan nog altijd. Een goede tactiek is om vooraf te bedenken hoe u dat gesprek gaat aanpakken en wat daarvoor een geschikt moment en een geschikte plek is. Ongevraagd advies vindt een puber al snel gezeur.

Praten met uw puber
Hoe praat u met uw puber? Een paar tips:

Ga respectvol met uw kind om

  • Neem uw kind serieus
  • Stel uw kind op zijn of haar gemak
  • Luister goed naar wat uw kind te vertellen heeft
  • Geef uw kind de kans om achteraf rustig na te denken over het gesprek
  • Lees meer over praten met pubers.

Tips voor onderhandelen

  • Kies het juiste moment en neem er de tijd voor
  • Laat uw kind eerst duidelijk vertellen hoe hij of zij iets wil en zeg daarna pas wat u zelf wilt of vindt
  • Bedenk samen een paar oplossingen, zonder dat u direct positief of negatief reageert
  • Bekijk samen welke oplossingen voor jullie allebei acceptabel zijn en kies daaruit de beste. Het is belangrijk dat jullie het hierover eens zijn!
  • Spreek samen af dat jullie deze oplossing gaan proberen en maak duidelijke afspraken, bijvoorbeeld over wie wat doet, hoe vaak en wanneer

Na een tijdje bespreken jullie samen hoe het gaat. Zijn jullie allebei tevreden over de afspraak? Zo niet, dan moet er misschien iets aan worden veranderd of kunt u beter een andere afspraak maken

Pubers willen graag dat hun ouders meedenken. Dat steunt hen. Die steun voelen ze niet als u hen altijd hun zin geeft

 

Deze informatie is afkomstig van Stichting Opvoeden.nl