Gezonde voeding bij baby's

food

Pasgeboren baby’s hebben de eerste tijd niet meer nodig dan borst- of flesvoeding. Daar zitten alle voedingsstoffen in die ze de eerste zes maanden nodig hebben, behalve vitamine D en K.

Starten met vaste voeding

In de periode van 4 tot 6 maanden kun je, als je kind en jij eraan toe zijn, beginnen met een paar kleine hapjes: oefenhapjes voor beginners. Ze komen nog niet in de plaats van borst- of flesvoeding. Ze zijn echt extra en bedoeld om je kind te laten wennen aan nieuwe smaken en te leren happen van een lepel.

Kindervoeding na 1 jaar

Je kind kan vanaf 1 jaar met het gezin mee-eten. Als het nu al gezonde eetgewoonten aanleert, heeft het daar later veel aan.

Hoeveel kinderen nodig hebben, is heel verschillend. Soms eet je kind misschien een tijdje heel veel en dan weer wat minder. Dat is heel gewoon. Als je kind goed groeit en actief is, hoef je je geen zorgen te maken.

Wat mogen baby’s nog niet eten?

Baby’s mogen nog niet alles eten, in ieder geval nog niet voordat ze 1 jaar oud zijn.

Zout

Zout is slecht voor de nieren van je kind. Voeg dus liever geen zout toe aan het eten en geef je kind ook geen producten waar al veel zout in zit. Houd dat in ieder geval vol totdat je kind 12 maanden oud is, maar het liefst zo lang mogelijk.

Nitraatrijke groenten

Voorheen werd aangeraden voorzichtig te zijn met ‘nitraatrijke groenten’, zoals spinazie, andijvie en bietjes. Uit onderzoek blijkt dat dit niet nodig is. Ook het advies om geen nitraatrijke groente met vis te combineren, is komen te vervallen.

Smeerkaas

Geef niet meer dan één of twee boterhammen met zoutarme smeerkaas per week. In gewone smeerkaas zit te veel zout.

Melk

Je kunt je kind het best borstvoeding of opvolgmelk geven. Wacht met het geven van gewone koemelk tot je kind 12 maanden oud is. Gewone melk bevat te weinig ijzer en goede vetten voor kinderen van die leeftijd.

Een beetje magere yoghurt als toetje kan wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de grootste melkbron blijft.

Honing

In honing kunnen sporen van bacteriën zitten waar jonge kinderen heel ziek van kunnen worden. Geef je kind dus geen honing voordat het 12 maanden oud is.

Leverworst

Kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 maanden mogen niet meer dan één of twee boterhammen met (smeer)leverworst per week eten. Er zit namelijk veel vitamine A in. Te veel vitamine A kan schadelijk zijn voor de gezondheid van je kind.

Vis

Geef geen rauwe of voorverpakte gerookte vis. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten.

Vlees

In rauw vlees (en rauwe vis) zitten ziekmakende bacteriën. Je kunt je kind daarom beter geen rauw vlees geven, zoals ossenworst, filet americain, carpaccio of niet-doorbakken tartaar.

Bon: StichtingOpvoeden.nl