Zindelijkheid

Peuter

Uw kind is zindelijk als het zelf kan aangeven wanneer het moet plassen of poepen. Ook moet uw kind de plas en poep even op kunnen houden als er geen wc in de buurt is.
Tot die tijd is het belangrijk om in de gaten te houden wanneer u met de zindelijkheidstraining kunt beginnen.

Op welke leeftijd worden kinderen zindelijk?

Elk kind is anders en is op een ander moment klaar om zindelijk te worden. Lichamelijk zou een kind van 1,5 jaar al klaar zijn om te beginnen met zindelijk worden. De meeste kinderen krijgen pas interesse voor zindelijkheid tussen de 2 en de 3 jaar. Rond de 3 jaar zijn de meeste kinderen overdag zindelijk en rond de 7 jaar ook ‘s nachts.

Wanneer start u de zindelijkheidstraining?

U begint met de zindelijkheidstraining als uw kind interesse krijgt in zijn eigen poep en plas. Het heeft dan zelf in de gaten dat het poept en plast en het begint het naar de wc gaan van anderen te bekijken en na te doen. Begin met de training in een rustige periode, niet vlak voor bijvoorbeeld spannende (feest)dagen.

Vroeger of later beginnen

Begin nog niet met de training als uw kind nog geen interesse heeft voor het zindelijk worden. Als kinderen iets moeten doen wat ze eigenlijk niet leuk vinden, gaan ze zich verzetten en hierdoor kan de training langer duren.

Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse ouders soms te lang wachten met het beginnen van de training. Te lang wachten kan er voor zorgen dat kinderen de interesse weer verliezen. Begin dus altijd op het moment dat uw kind er klaar voor is.

Neem de tijd voor het zindelijk worden

Als u met de zindelijkheidstraining begint, zorg dan dat u hier genoeg tijd en aandacht voor neemt. Blijf tijdens de training altijd positief. Geef bijvoorbeeld veel complimenten als uw kind zelf naar de wc gaat. Pas wel op dat u het zindelijk worden niet forceert. Als de zindelijkheidstraining niet lukt is dit helemaal niet erg, wacht dan nog even en probeer het later opnieuw. Elk kind is namelijk anders!

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

Bron: StichtingOpvoeden.nl