Huidverzorging van uw baby

Baby

De huid van een baby is heel teer en gevoelig. Daarom is het belangrijk om de huid van uw kindje goed te verzorgen en schoon te houden om irritatie te voorkomen. Daarnaast is het handig om te weten wat u kunt doen als uw baby last heeft van eczeem of luieruitslag.

Huidsmeer
Pasgeboren baby’s hebben een beschermend laagje wit, vettig huidsmeer op hun huid. Dat laagje trekt vanzelf weg in de huid. U hoeft het er niet af te wassen.

Huidplooien
Baby’s hebben huidplooien achter de oren, onder de kin, in de nek, in de elleboogholtes, in de knieholtes, in de liezen en tussen de billetjes. Bij die huidplooien zit de huid dicht op elkaar, waardoor er gemakkelijk irritatie kan ontstaan. Daarom is het belangrijk om de huid tussen de huidplooien goed droog te maken.

Afdrogen en verzorgen
Droog de huid tussen de huidplooien het liefst met een hydrofielluier. Daarna kunt u de huid verzorgen met vaseline of een vette crème. Als er een beetje spuug, melk of badwater achterblijft in de huidplooien van uw baby, wordt de huid vuurrood en soms nat of een beetje gezwollen. Droog de huid daar steeds goed af en gebruik eventueel een beetje zinkzalf.

Eczeem
Eczeem is een huidaandoening waar veel baby’s last van hebben. U kunt eczeem aan de volgende symptomen herkennen:

  • Roodheid
  • Jeuk
  • Schilfertjes
  • Kloofjes
  • Vochtblaasjes

Meestal komt het voor op het hoofd, de armen, het bovenlichaam en in de knieholtes. Eczeem is een jeukende ontsteking van de huid. Het kan over de hele huid zitten of alleen maar op een paar plekjes. Als er in de familie eczeem voorkomt, of een andere allergie zoals hooikoorts of astma, dan is de kans groter dat uw baby het ook krijgt.

Wat kunt u doen als uw baby eczeem heeft?
Eczeem is een chronische huidaandoening. Dat betekent dat het niet kan genezen. Als de klachten niet vanzelf overgaan, kunt u ze meestal wel verminderen. Het is verstandig om met uw huisarts te overleggen wat de beste optie is om het eczeem van uw kind te behandelen. Meestal schrijven huisartsen een zalfje voor. De huisarts gaat ook op zoek naar de oorzaak van het eczeem.

Meer tips:

Zorg dat uw kindje niet krabt aan eczeem. De kans is groter dat hij of zij dan een infectie krijgt.

Zorg dat de huid niet uitdroogt. Smeer uw kindje regelmatig in met een neutrale zalf of crème.

Koop materialen zonder allergene stoffen.

Luieruitslag
Bij kinderen met luieruitslag zijn de billetjes rood en geïrriteerd. Door een natte of vieze luier kan de huid gaan irriteren en ontsteken.

Hoe voorkomt u luieruitslag?

Smeer de billetjes na het verschonen eventueel in met vaseline. Dat beschermt de huid tegen scherpe stofjes uit de plas en poep. Er zijn ook andere crèmes die goed beschermen. Vraag hiernaar op het consultatiebureau.

Gaat de huid toch open, smeer dan zinkolie of zinkzalf op de open plekken. Doe dit iedere keer na het verschonen van de luier, zodat de huid de kans krijgt om te herstellen.

Laat uw baby vaak een paar minuutjes zonder luier liggen, in zijn of haar blote billetjes. De huid kan dan goed drogen.

Gebruik geen kant-en-klare billendoekjes met parfum, maar een washandje met water als uw baby een gevoelige huid heeft. Parfum geeft extra irritatie van de huid.

Moet ik met luieruitslag naar de huisarts?
In principe gaat luieruitslag vanzelf over als u bovenstaande adviezen opvolgt. Gebeurt dit niet en gaat de huid ontsteken, dan is het altijd verstandig om de huisarts om advies te vragen. Eventueel kan de huisarts een medicinale zalf of crème voorschrijven.

Schimmelinfectie
Breidt de uitslag zich uit, dan kan het zijn dat uw kind een schimmelinfectie heeft. Ga daarmee altijd naar uw huisarts.

Meer informatie
Meer informatie over eczeem, luieruitslag en andere huidaandoeningen vindt u op de website huidhuis.nl

 

Deze informatie is afkomstig van Stichting Opvoeden.nl