Ongelukjes op vakantie
Kinderen zijn gek op vakantie: lekker zwemmen, spelen en rennen. Juist als uw kind lekker onbezorgd speelt, is de kans op een ongelukje groot. Wat kunt u doen als uw kind hard valt of zonneallergie krijgt? Hieronder vindt u EHBO-tips voor de vijf meest voorkomende ongelukjes op vakantie.
Tekenbeet
Teken leven vooral in hoog gras, bossen, duinen en parken. Ze houden van warme, vochtige plekken op het lichaam en een beet is bijna niet te voelen. Daarom is het belangrijk om uw kind na een dag spelen even op teken te controleren. Ziet u een teek zitten? Haal hem dan meteen weg met een speciaal tekenpincet. Maak de wond daarna goed schoon met alcohol. Als u de teek er snel uit haalt, is de kans op een infectie minimaal. Heeft uw kind later toch klachten of zat de teek al meer dan 24 uur op de huid? Ga dan langs de dokter. Meer informatie over teken vindt u in deze folder van het RIVM.
Zonneallergie
Als uw kind uitslag krijgt nadat hij of zij in de zon is geweest, heeft uw kind waarschijnlijk last van zonneallergie. Ook kan hij of zij last hebben van jeukende blaasjes. Is dit het geval? Houd uw kind dan zo veel mogelijk uit de zon, bijvoorbeeld met kleding die over de gevoelige plekken valt. Op vakantie gaat dit niet altijd even makkelijk. Gelukkig bestaan er crèmes tegen zonneallergie en is er ook een speciale zonnebrand die uw kind vooraf tegen de allergie beschermt. Vraag hiernaar bij uw drogist. Blijft uw kind na de vakantie last hebben van zonneallergie? Vraag dan bij de huisarts of u doorverwezen kan worden naar een dermatoloog.
Wespensteek
Kinderen worden op vakantie vaak door wespen gestoken omdat ze niet door hebben dat de beestjes er zijn. Ze kunnen er daardoor per ongeluk op gaan staan of wild om zich heen zwaaien. Een wespensteek doet behoorlijk zeer. Als uw kind is gestoken, ontstaat er een rood plekje. Als de angel nog in de huid steekt, haal die er dan uit met een pincet of vingernagel. Koel de wond met ijs om pijn, jeuk en zwelling tegen te gaan. Vaak heeft uw kind na een paar uur geen last meer van de steekplek. Is dit wel het geval of is uw kind allergisch voor wespensteken? Raadpleeg dan een arts. Als uw kind in zijn mond of keel is gestoken, ga dan direct naar een arts. U kunt uw kind eventueel op een ijsblokje of waterijsje laten zuigen om de zwelling tegen te gaan.
Muggenbeet
De zomer is het muggenseizoen. De kans is dan ook groot dat uw kind gestoken wordt, met als gevolg een muggenbult. Muggenbulten zijn niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Gelukkig kunt u veel maatregelen nemen om muggenbeten zo veel mogelijk te voorkomen. Smeer uw kind bijvoorbeeld in met een muggenwerende zalf of spray (let er daarbij op dat deze geschikt is voor kleine kinderen – bij kinderen tot 2 jaar mag het middel bijvoorbeeld niet meer dan 30% DEET bevatten), hang een klamboe boven het bed en plaats horren voor de ramen. Ook voor de autostoel en kinderwagen zijn er speciale muggennetten verkrijgbaar. Toch geprikt? Bij de drogist of apotheek kunt u middelen kopen om de jeuk van een muggenbeet te verminderen.
Val- en stootplekken
Een flinke uitglijder bij het zwembad of struikelen over een tentharing: het gebeurt voor u het weet. Neem daarom een EHBO-kit mee op reis. Een schaafwond of open wond kunt u goed met Betadine schoonmaken en met een pleister is de ergste schrik eraf. Een zwelling of blauwe plek is met wat ijs zo geslonken en een tand door de lip is vaak snel weer over. De wond dichthouden met een nat washandje verhelpt het bloeden snel. Maar wat doet u als uw kind bewusteloos raakt of bloedt uit zijn/haar oren? Haal er in zo’n geval direct een arts bij.
Zonnesteek
Kinderen zijn gevoelig voor zonnesteken. Ze hebben vaak zelf niet door dat ze te lang in de zon zitten of spelen. Ook hebben ze niet door dat ze voldoende moeten drinken. Zorg er daarom voor dat uw kind regelmatig de schaduw opzoekt en voldoende drinkt. Bescherm uw kind tegen de zon, bijvoorbeeld met een petje en luchtige zomerkleding. Smeer uw kind goed in en houd hem of haar zo veel mogelijk uit de zon tijdens de heetste uren van de dag. Kijk voor meer tips in onze online folder ‘Kinderen in de zon’. Is uw kind huilerig, misselijk en heeft hij last van hoofdpijn, duizeligheid, zweten en flinke koorts? Dan heeft uw kind waarschijnlijk toch een zonnesteek opgelopen. Zorg dan meteen voor schaduw en laat uw kind kleine beetjes drinken om het water en zout weer aan te vullen. Ook het nemen van een lauwe douche werkt goed. Vertrouwt u het niet of gedraagt uw kind zich ineens vreemd? Schakel dan een arts in.
Diarree
Op vakantie kunnen kinderen last krijgen van diarree. Wees daarom altijd voorzichtig met voedsel en water. Geef de eerste dagen alleen vertrouwde voeding en water dat betrouwbaar is. Let ook op met ijsblokjes en gewassen fruit. Het beste is om flessen bronwater te kopen. Als uw kind toch dunne en waterige ontlasting heeft, kunt u hem het beste veel water, bouillon of slappe thee laten drinken. Laat uw kind niet te veel in één keer drinken, maar juist steeds een paar slokken.
Baby
Als de diarree bij uw baby langer dan 12 uur aanhoudt of als uw baby lang niet heeft geplast, niet wil drinken, blijft overgeven, suf is of koorts heeft boven de 40 graden, schakel dan een arts in.
Peuter en kleuter
Als bij peuters en kleuters de diarree langer dan 12 uur aanhoudt of als er bloed of slijm in de ontlasting zit, kunt u ook het beste een arts inschakelen.
Bron: Mama Enzo