Informatie over eetstoornissen

lonely

Sommige pubers hebben last van een eetstoornis.
Wat kunt u doen om een eetstoornis te voorkomen en uw kind te helpen?
Veel pubers vinden zichzelf te dik en zouden er graag uit willen zien als fotomodellen. Praat met uw kind over de veranderingen die bij de puberteit horen. Probeer ook te bespreken dat veel van de foto’s die in tijdschriften staan gefotoshopt zijn en dat kleding bij fotomodellen altijd anders staat dan wanneer je het zelf draagt.

Eetstoornissen bij meisjes en jongens
Bij meisjes zorgen de vrouwelijke hormonen voor bredere heupen en bovenbenen. Meisjes moeten wennen aan de veranderingen in hun lichaam. Bekijk en bespreek met uw dochter of ze echt te zwaar is, bijvoorbeeld door samen haar BMI te berekenen.
Ook jongens kunnen een eetstoornis ontwikkelen. Bij hen valt het vaak wat minder op en is daardoor moeilijker te ontdekken.

Gezond gewicht
Over het algemeen is een dieet niet nodig. Als het hele gezin gezond eet en kinderen voldoende beweging krijgen, raken pubers hun eventuele overgewicht vanzelf kwijt. Zolang ze niet aankomen, is het goed. Als ze nog groeien, bereiken ze vanzelf het juiste gewicht. Meer over gezonde voeding bij pubers kunt u vinden op de website van het voedingscentrum.

Verkeerd lijnen
Sommige jongeren lijnen op een ziekelijke manier. Een verkeerd dieet leidt tot overmatige honger, vaak op verkeerde momenten. Daardoor verliezen ze de controle gemakkelijker en gaan ze te veel eten. Dit leidt tot schuldgevoel waardoor ze nog strenger gaan lijnen en daardoor nog meer controle verliezen. Zo ontstaat er een cirkel die moeilijk te doorbreken is.
Zeker als uw kind lijnt terwijl het niet dik of juist mager is, of als u merkt dat uw kind expres eten uitbraakt, is het verstandig om direct hulp te zoeken bij de jeugdarts of huisarts. Het kan wijzen op anorexia nervosa of boulimia. Deze eetstoornissen kunnen levensgevaarlijk zijn. Een derde eetstoornis is orthorexia. Jongeren die dat hebben, willen supergezond eten en leven. Lees meer over de verschillende eetstoornissen.

Waar kunt u op letten?
Anorexia begint vaak met streng lijnen, gecombineerd met een negatief lichaamsbeeld. Symptomen zijn niet altijd duidelijk herkenbaar. Sommige kinderen eten wel normaal, maar sporten erg veel of slikken vermageringspillen. Veelvuldig met opzet overgeven, vaak meteen na het eten, komt ook voor.

Wat kunt u doen?
• Zorg dat u weet wat uw kind eet en doet
• Probeer zo veel mogelijk samen te ontbijten en de warme maaltijd te gebruiken. Zorg hierbij voor regelmaat
• Probeer het zelfvertrouwen van uw kind over het eigen lichaam te versterken
• Wijs uw kind op de website www.proud2bme.nl Hier is veel informatie te vinden over eetstoornissen, ervaringen van anderen en het vinden van hulp. De website is gericht op jongeren.

Op tijd hulp zoeken
Het is ingewikkeld om goed om te gaan met eetproblemen. Vraag bij twijfel tijdig advies bij de jeugdarts, huisarts of een kliniek voor eetstoornissen en zoek zo nodig hulp. Daar kunt u beter te vroeg mee zijn dan te laat, want als een eetstoornis eenmaal zo erg wordt dat het lichaam verzwakt, is de weg terug veel moeilijker.

Deze informatie is afkomstig van Stichting Opvoeden.nl
http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/pubers.aspx
http://www.voedingscentrum.nl/encyclope…/eetstoornissen.aspx

Proud2Bme, alles over anorexia, boulimia, eetstoornis nao, pro-ana, echte schoonheid en meer!

Een interactieve site voor jongeren en ouders met vragen, verhalen en ervaringen over eetproblemen,…

proud2bme.nl