Kerst met gevoelige kinderen

Kerst

De kerstvakantie is een spannende tijd. Kerstdiners, familiebezoekjes en vuurwerk tijdens oud en nieuw. Voor gevoelige kinderen geven deze feestdagen nog meer spanning. Hoe kunt u daar zo goed mogelijk mee omgaan? Lees hieronder een aantal tips. 

Rust en structuur
Probeer ondanks alle drukte voor structuur, regelmaat en vaste rituelen te zorgen. Plan de dagen niet te vol. Als u zelf veel stress heeft, heeft dit een ongunstig effect op de kinderen.

Kalender
Met behulp van een kalender kunt u al veel structuur inbrengen. Schrijf op wat er precies gaat gebeuren en hoe laat. Bijvoorbeeld wanneer het kerstdiner is, wanneer er een kerstfilm gekeken wordt of om welk tijdstip de cadeautjes uitgepakt mogen worden. U kunt elke ochtend samen met uw kind op de kalender kijken wat er deze dag gaat gebeuren. Dat geeft veel rust en duidelijkheid.

Rustmomenten
Plan voldoende rustmomenten in voor u en uw kind(eren). Heeft u meerdere activiteiten gepland op één dag? Zorg voor voldoende rust tussen de afspraken door. Plan momenten waarin even niets ‘hoeft’. Gaat u met kerst eten bij familie? Probeer ook dan rustmomenten te creëren. Ga na het diner bijvoorbeeld lekker een stuk wandelen.

Vaste rituelen
Laat de dagen rondom de feestdagen zo normaal en rustig mogelijk verlopen. De feestdagen zijn al druk en spannend genoeg.

Prettig voelen in een ander huis
Gaat u met kerst naar familie? Bedenk dan hoe uw kind zich daar zo prettig mogelijk kan voelen en wat hij/zij nodig heeft. Neem bijvoorbeeld speelgoed of tekeningen mee, zodat uw kind iets te doen heeft. Voorziet u een lastige situatie of mogelijk probleem? Bedenk van tevoren hoe u dat kunt voorkomen of oplossen. Bereid uw kind goed voor op het bezoek. Komen er bijvoorbeeld mensen die hij of zij niet kent?

Voorbereiding
Praat over de aankomende feestdagen met uw kind. Lees bijvoorbeeld samen (prenten)boeken over kerst of oud en nieuw. Door er samen over te lezen en praten weet uw kind wat er gaat gebeuren. Duidelijkheid en voorspelbaarheid zijn erg belangrijk, vooral in deze drukke en spannende tijd.

Voorspelbaarheid
We noemden het net al even kort: voorspelbaarheid is belangrijk. Plan geen verrassingen en vertel uw kind precies wat er gaat gebeuren. U kunt hiervoor de eerder genoemde kalender gebruiken. Ook het tijdstip voor het uitpakken van de kerstcadeautjes is belangrijk. Laat uw kind niet te lang wachten. Als uw kind nog moet wachten terwijl hij de cadeautjes al onder de boom ziet liggen, brengt dat veel spanning met zich mee. Voor gevoelige kinderen (autistische kinderen bijvoorbeeld) kan die spanning te veel zijn.

Wij wensen u een fijne, rustige kerst met zo min mogelijk stress!