"Mama, mag ik nog wat groente?"

"Mama, mag ik nog wat groente?"

December is voor veel kinderen de beste maand van het jaar want dan mogen ze bijna onbeperkt zoetigheid smikkelen. Maar wanneer je tegen het gemiddelde kind zegt dat er die avond spruitjes op het menu staan, zal de reactie meestal niet ontzettend enthousiast zijn. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk; er zijn kinderen die dol zijn op alle groenten. 

Maar voor alle ouders die niet gezegend zijn met een groente-fan is het soms niet makkelijk om dagelijks voldoende groente en fruit in je kind te krijgen. Je moet kiezen of je elke dag de strijd aangaat of het toch maar laat zitten, ook al weet je dat deze voedingsstoffen belangrijk zijn voor je kind.
 

Vroeg beginnen maakt het later makkelijker

Misschien is het goed om te weten dat kinderen van nature bepaalde smaken gewoon niet zo lekker vinden. Ze moeten er aan wennen. Hoe sneller je daarmee begint, hoe makkelijker het wordt. Zodra je kleintje toe is aan groente en fruithapjes, kun je vrijwel alles dat jij eet, in gepureerde vorm ook aan je kind geven. Let er wel op dat hun hapje niet te sterk gekruid of te zout is.
 

Voorkeur voor zoet

Veel kinderen hebben een natuurlijke voorkeur voor zoet. En helaas zijn de meeste groene groenten dat niet. Als je een kind echter wil laten wennen aan verschillende smaken is het niet erg om het in het begin een heel beetje ‘op te zoeten’ door het te combineren met zoetere groenten zoals wortel of rode biet. Dit kun je vervolgens langzaam afbouwen tot je kind gewend is aan de natuurlijke smaak van de groente.
 

Smoothies, soep en snacks

Groenten hoeven niet perse alleen gegeten worden bij het avondeten. Zo kun je bijvoorbeeld een lekkere smoothie maken voor de lunch met sinaasappel, banaan, kiwi en spinazie. Sinaasappel, biet en wortel is samen ook lekker zoet en gezond. Of probeer eens pompoen, peer en banaan. Op het internet zijn talloze recepten te vinden voor een snelle gezonde smoothie. Veel kinderen vinden smoothies lekkerder dan vaste groente.
Hetzelfde geldt voor gepureerde soep. Vervang tot slot de ongezondere snacks als chips en nootjes, af en toe door kleine tomaatjes, worteltjes, stukjes paprika en komkommer met een lekker dipsausje op (op basis van yoghurt in plaats van mayonaise).
 

Goed eten belonen

Omdat je wilt dat je kind uiteindelijk gewoon met de pot mee eet, is het goed om je kind te belonen voor goed eten. Een week lang zonder drama je groente opeten kan bijvoorbeeld beloond worden met een uurtje extra schermtijd op zondag. Of met het mogen bepalen van het avondeten op zaterdag. 

Vind jij het moeilijk om je kinderen voldoende groente te laten eten en wil je daar graag advies over? Neem dan gerust contact met ons op.